RUSKA CRKVA: Ne sabotiramo Svepravoslavni sabor
Foto: AP 3 Jun 2013

Krit

RUSKA CRKVA: Ne sabotiramo Svepravoslavni sabor

Planeta -

Ruska pravoslavna crkva ne sabotira Svepravoslavni sabor, koji je danas počeo na grčkom ostrvu Kritu, i uložila je velike napore u pripreme za taj skup, rekao je danas portparol moskovskog patrijarha Aleksandar Volkov.

"Šta god ko rekao, Ruska pravoslavna crkva je mnogo napora uložila u pripreme za Sabor. Niko ne može da kaže da je Ruska crkva sabotirala Sabor", rekao je Volkov, izrazivši nadu da će u bliskoj budućnosti biti održan Svepravoslavni sabor koji će okupiti sve crkve kako bi pokazale jedinstvo, prenosi Tass.

On je dodao da Sabor koji je danas počeo nije svepravoslavni zato što nije pokazana spremnost da se reše problemi. Prema njegovim rečima, svi potezi Vaseljenske patrijaršije "moraju da se uzimaju kao gotove činjenice dok ostali moraju da prihvataju sve predloge uz tek kozmetičke izmene".

Sabor je prvobitno trebalo da bude održan u Istanbulu, ali je Ruska crkva, najveća među 14 pravoslavnih jurisdikcija, zatražila da bude održan drugde iz bezbednosnih razloga. Svepravoslavni sabor je trebalo da okupi predstavnike 14 pravoslavnih jurisdikcija, ali su par nedelja pre tog skupa neke crkve počele da odbijaju učešće zbog nezadovoljstva povodom propisa za održavanje sesija. Ruska pravoslavna crkva saopštila je da neće učestvovati na Svepravoslavnom saboru na Kritu ako na njega ne dođu druge pravoslavne crkve, a Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve je predložio da se taj skup odloži. Učešće su otkazale Bugarska, Antiohijska i Gruzijska pravoslavna crkva.

Svepravoslavnom saboru, koji će trajati do 26. juna, prisustvuje delegacija SPC predvođena patrijarhom srpskim Irinejom, a istovremeno sa delegacijom SPC na Krit su doputovale i delegacije Jerusalimske, Grčke i Albanske pravoslavne crkve.

Patrijarh Irinej, Foto: Fonet/AP
Patrijarh Irinej, Foto: Fonet/AP

Kako je ranije saopšteno iz SPC, delegacija srpske Crkve zahteva da se na tom skupu razmatraju problemi i pitanja ne samo SPC, već i onih crkava koje su otkazale svoje učešće ili će, kako je poručeno, u protivnom naša crkva morati da napusti saborovanje.

SPC insistira na tome sabranje na ostrvu Kritu bude početak saborskog procesa, da postavljena pitanja rešavaju u njegovom toku, a u duhu saborno-vaseljenskog predanja Crkve Hristove".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track