PUTIN: Zapad je podržao državni udar u Ukrajini zbog NATO-a
Foto: Profimedia

PUTIN: Zapad je podržao državni udar u Ukrajini zbog NATO-a

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je danas Zapad da je podržao državni udar u Ukrajini kako bi opravdao postojanje NATO-a.

"Posle Arapskog proleća oni su se već približili našim granicama. Zašto su morali da podrže državni udar u Ukrajini? Tamo je komplikovana unutrašnja politička situacija, i opozicija koja je na vlasti danas bi najverovanije došla na vlast demokratskim sredstvima, kroz izbore, takođe", rekao je on.

Rusija bi, kako je istakao na plenarnoj sednici na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu sarađivala sa njima kao što je to radila i sa ukrajinskim zvaničnicima pre bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Putin je ocenio da su takve akcije posledica neophodnosti da se opravda samo postojanje NATO-a, preneo je TAS S.

"Potreban im je spoljni neprijatelj, spoljni protivnik, zašto bi inače ova organizacija bila potrebna?" upitao je Putin.

On je dodao da je saglasan sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom da postoji potreba da se ojača misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Evropi.

Putin, kako prenosi TAS S, veruje da zapadna politika jednostranih akcija podstiče haos i da su, umesto toga, potrebni dijalog i potraga za zajednički prihvatljivim rešenjima kako bi se sprečilo ponovno izbijanje Hladnog rata.

"Ukoliko se nastavi politika jednostranih akcija, ako koraci na međunarodnoj sceni, veoma osetljivoj za međunarodnu zajednicu, ne budu koordinisani, takve (negativne) posledice će biti neizbežne. Ukoliko jedni druge pažljivo saslušamo i ukoliko tražimo razvnotežu u interesima, to se neće dogoditi", naveo je Putin.

On je istakao da je Rusiji potrebna tako moćna zemlja kao što su SAD, ali je poručio da SAD ne bi trebalo da se mešaju u unutrašnje poslove i spreče EU da gradi odnose sa Moskvom.

Putin je ocenio da je najizvesniji republikanski kandidat za predsedničke izbore u SAD Donald Tramp "kočoperna osoba" i istakao da nije davao druge procene o njemu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track