DIPLOMATE STEJT DIPARTMENTA ZA BOMBARDOVANJE ASADA: Nova inicijativa, Obama pred iskušenjem
Foto: Profimedia

Dolivanje ulja

DIPLOMATE STEJT DIPARTMENTA ZA BOMBARDOVANJE ASADA: Nova inicijativa, Obama pred iskušenjem

Planeta -

Više od 50 diplomata Stejt dipartmenta potpisali su interni memorandum u kojem oštro kritikuju politiku SAD u Siriji, pozivajući na vojne udare protiv vlade predsednika Bašara al-Asada vlade kako bi zaustavili građanski rat.

Čak 51. visoko pozicionirani diplomata Stejt departmenta koji su uključeni u savetovanje o Siriji potpisali su ovaj dokument.

Oni su pozvali na "ciljane vojne udare" protiv sirijske vlade u svetlu bliske propasti primirja postignutog početkom ove godine, tvrdi Wall Street Journal, pozivajući se na kopije memoranduma u koji su imali uvid.Državni sekretar Džon Keri izjavio je u petak da je dopis "važna izjava" i da će o tome razgovarati kada se vratio u Vašington.

"To je važna izjava i poštujem tu inicijativu, veoma, veoma mnogo. Ja ću ... imati priliku da se upoznam sa tim ljudima kada se vratim ", rekao je Keri Rojtersu tokom posete Kopenhagenu.

On je rekao da nije video zapis.

Vojni napadi protiv Asadove vlade bi predstavljali veliku promenu u višegodišnjoj politici Obamine administracije koja nije intervenisala direktno u sirijskom građanskom ratu, čak i kada je pozvao na političku tranziciju da bi videli da li će Asad otići sa vlasti.

Jedan zvaničnik SAD, koji nije potpisao inicijativu ali je pročitao, rekao je Rojtersu da se Bela kuća i dalje protivi dubljem američkom vojnom angažovanju u sirijskom sukobu.Zvaničnik je rekao je malo verovatno da će dokument izmeniti taj stav, ili usmeriti Obamin fokus sa borbe protiv pretnje širenja Islamske države.

Dok neslaganja nisu neuobičajna, broj potpisa na dokumentu je izuzetno veliki."To je neverovatno veliki broj", rekao je Robert Ford, koji je podneo ostavku u 2014. kao SAD ambasador u Siriji zbog politike neslaganja, a sada radi na Institutu za Bliski istok u Vašingtonu.

Ford je rekao ovo nije prvi put da se od Stejt dipartmenta traži da se više aktivira u sirijskoj politici, pa se tako 2012. godine državna sekretarka Hilari Klinton založila za aktiviranje i obuku pobunjenika protiv Asada.Plan je odbijen od strane predsednika Baraka Obame i njegovih pomoćnika u Beloj kući.

(Huffington post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track