EVROPSKO PRVENSTVO: Novi front za hibridni rat protiv Istoka
Foto: Reuters

EVROPSKO PRVENSTVO: Novi front za hibridni rat protiv Istoka

Planeta -

Pretnje Rusiji da će biti diskvalifikovana sa Evropskog prvenstva 2016 zbog nasilja fanova se savršeno uklapaju u šablon sistematskog demonizovanja Rusije u zapadnim medijima.

Rusija u poslednje dve godine biva optužena za aneksiranje i napadanje država, ali i za ugrožavanje čitave geopolitičke arhitekture evropske bezbednosti, piše “strategic-culture.org”

Moskva je linčovana zbog navodne uloge u obaranju putničkog aviona iznad Ukrajine u julu 2014. godine, kada je živote izgubilo 298 ljudi.

Prema priči zapadnih medija, Rusija pomaže Siriji da zadrži svog „tiranskog“ predsednika Bašara el Asada istovremeno zastrašujući bivše sovjetske države u Baltiku i centralnoj Aziji. Ruska međunarodna slika je ukaljana na nebrojane podle načine. Zapad tvrdi da ruski atletičari koriste droge za jačanje sposobnosti s odobrenjem vlasti, ukazujući na to da u Rusiji vlada bezakonje.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Suspendovanje ruske teniserke Marije Šarapove zbog toga što je navodno koristila nedozvoljene supstance je takođe deo šeme ocrnjivanja Rusije.

Ne smemo zaboraviti ni mnoštvo ličnih napada na ruskog predsednika Vladimira Putina po kojima on navodno odobrava nasilje protiv političkih neprijatelja i po kojima je umešan u finansijsku korupciju. Poslednji u nizu takvih napada se dogodio kada su se pojavili Panamski papiri, ali nisu mnogo pogodili predsednika jer nije bilo kredibilnih dokaza da je on zaista umešan.

Prema zapadnoj propagandi, Rusi su neverovatno zli. Međutim, upravo to hibridno ratovanje za koje SAD i NATO optužuju Rusiju pre može da se uoči kod njih.

Pretnju po međunarodnu bezbednost predstavlja dramatično nagomilavanje vojske NATO-a u Baltiku, kod Crnog mora i u istočnoj Evropi, gde se ove nedelje održavaju najveće vojne vežbe od kraja Hladnog rata, a u kojima učestvuje preko 31.000 američkih, britanskih, nemačkih i drugih vojnika.

Što se tiče „aneksije“, crnomorska teritorija Krim je na legalno održanom referendumu izglasala prisajedinjenje Rusiji nakon što su NATO snage sprovele vojni prevrat u Ukrajini u februaru 2014. godine i postavile fašistički režim koji je vodio agresorski rat protiv etničkih Rusa u istočnoj Ukrajini usmrtivši najmanje 9.000 ljudi i raselivši oko milion.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

NATO generali i političari paradoksalno i ironično koriste termin hibridno ratovanje, optužujući Rusiju za razne ofanzivne tehnike i prikrivene destabilizacije, a jasno je da u svakoj oblasti za koju se Rusija optužuje NATO neizmerno prednjači.

SAD i NATO su ti koji skupljaju svoju vojsku na ruskoj granici. Oni su ti koji su destabilizovali Ukrajinu, Siriju, Libiju, Gruziju, Irak i Avganistan. Oni su ti koji su uveli ekonomske sankcije Rusiji.

Poslednja u nizu sličnih optužbi je vezana za ruske navijače na Evropskom šampionatu u Francuskoj. Ruska fudbalska unija će biti kažnjena sa 150.000 evra od strane UEFA, a zaprećeno im je i da će njihov tim biti diskvalifikovan sa turnira ukoliko njihovi navijači nastave s nasiljem.

Britanski mediji do te mere spinuju priču da ispada kao da su Rusi poslali „specijalne snage“ u Francusku da prave nered pošto se navodi da su ruski huligani „dobro obučeni za borbu, vojno organizovani i opremljeni“.

Na snimku koji prikazuje tuču između ruskih navijača i engleskih navijača se vidi otprilike oko 150 ruskih navijača. Od ukupno 12.000 ruskih navijača koji su došli da podrže svoju naciju, to je svega negde oko 1%.

Dakle, da li je fer da zbog 1% navijača, čije je ponašanje osudila i ruska vlast, čitava nacija bude kažnjena?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Takođe, postoje i pouzdani navodi da su i engleski i francuski huligani takođe umešani u podsticanje nasilja u Marseju, ali UEFA se ogradila navodima da se uzima u obzir samo ono što se dogodi unutar stadiona. Britanski mediji su čak i objavili fotografije hapšenja engleskih navijača od strane francuske policije, ali ni to ih nije sprečilo da još više ocrne ruske navijače.

U odvojenom incidentu u južnom francuskom gradu Nica, nekoliko navijača Severne Irske je povređeno kada su ih na ulici napali francuski navijači.

Nakon nasilja u Marseju i Nici, brojke francuske vlade ukazuju na to da je u pritvoru najviše engleskih i francuskih navijača.

Ipak, od svih tuča koje su se do sada dogodile na prvenstvu, Rusi su najviše ocrnjeni i Rusija je jedina koja će biti kažnjena.

Treba li da budemo iznenađeni? Ovo je samo još jedan deo hibridnog rata koji SAD i NATO vode protiv Rusije, kriveći je za sve od globalne nesigurnosti do započinjanja ratova, obaranja putničkih aviona i aneksiranja susednih država.

(Webtribune.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track