(VIDEO) TAJNU ČUVALA GODINAMA: A onda joj je samo izletelo da je špijun CIA
Foto: Printscreen Twitter

Prva koja je poslata u Sovjetski Savez

(VIDEO) TAJNU ČUVALA GODINAMA: A onda joj je samo izletelo da je špijun CIA

Planeta -

Marta Peterson je bila prva špijunka iz Amerike koju je CIA poslala u Sovjetski Savez, ali čak ni njeni najbliži nisu znali čime se bavi.

Jednog dana, tačnije aprila 1997. Marta je odlučila da svojoj deci ispriča pravu istinu o sebi.

"Pre nego što sam otišla na posao, ostavila sam deci poruku u kuhinji. Tejler je imao 17 a Lora 15 godina. Ne znam zašto sam odlučila da im kažem istinu baš taj dan. Prijatelji na poslu upozorili su me da će deca verojatno biti ljuta jer će misliti da im nisam verovala", priča bivša špijunka.

"Našli smo se na ručku u obližnjem restoranu, a njih dvoje su me pitali: 'Ok mama, o čemu se radi?' Smešno je, ali posle toliko godina špijunskog rada, po prvi put nisam imala odgovarajući i pripremljen odgovor. Samo mi je izletelo: 'Radim za CIA'", opisala je Peterson.

"Naša mama je špijun", rekao je Tejler svojoj sestri ponavljajući novu činjenicu u njihovom životu.

Marta im je potom objasnila zbog čega ih je lagala toliko dugo. Onna im je rekla da je smatrala da su bili previše mali i da se bojala da bi nehotice mogli da otkriju nešto i tako postanu mete. Potom ih je odvela u sedište CIA kako bi videli gde radi.

Tada im je i priznala kako je bila udata pre njihovog oca, što deca takođe nisu znala. Prvi suprug ubijen joj je 1972. godine i takođe je radio za CIA.

Njihovog oca Stiva upoznala je u Moskvi 1975. u jeku Hladnog rata, kada je bila na tajnom zadatku. U stvari, radila je u američkoj ambasadi ali je imala dvostruki život punih 21 mesec. Dok je jednog dana nisu dočekali ruski agenti na jednom od mesta gde je trebala da pokupi informacije.

Posle kratkog ispitivanja, puštena je i vratila se u Ameriku. Njena ruska veza nije bila te sreće, ubio se tokom ispitivanja, otrovom koji je imao u nalivperu.

O svom životu špijunke napisala je knjigu "The widow spy" (Udvoica špijunka).

(CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track