BREGZIT PORAZIO PREMIJERA: Dejvid Kameron podnosi ostavku?!
Foto: AP

Razočaravajući epilog višemesečne kampanje prvog čoveka vlade

BREGZIT PORAZIO PREMIJERA: Dejvid Kameron podnosi ostavku?!

Planeta -

Desilo se ono čemu se malo ko nadao: Britanija je izglasala izlazak iz EU! Veliki poraz premijera Dejvida Kamerona, koji će nakon razočaravajućeg epiloga višemesečne kampanje najverovatnije ponuditi ostavku na funkciju prvog čoveka britanske vlade, smatraju stručnjaci.

Endi Koulson, bivši šef Kameronovog štaba, za "Gardijan" je izjavio da očekuje da premijer ponuditi svoju ostavku u narednih nekoliko sati.

- Mislim da će Kameronova politička budućnost krenuti u tom pravcu. Ne bih voleo da se to desi, jer smatram da trenutno nije vreme za tako važnu promenu, ali teško da će se to desiti - rekao je Koulson.

S druge strane, reporteri iz štaba Konzervativne partije prenosi da će i premijer Dejvid Kameron i ministar finansija Džordž Ozborn podneti ostavke i "otići dostojanstveno i podignute glave, ali ne odmah".

Na ovaj način se ostvarilo i predviđanje Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, koji je u svojoj onlajn emisiji "Bregzit klub" sinoć izjavio da su "premijerski dani Dejvida Kamerona odbrojani".

Evroskeptici traže da Kameron ostane

Više od 80 evroskeptičnih britanskih poslanika zatražžili su od premijera Dejvida Kamerona da ostane na toj funkciji bez obzira na to kakav će biti rezultat referenduma, objavio je britanski list "Telegraf".

Evroskeptici su u pismu naveli da "Kameron ima mandat i dužnost" da nastavi da obavlja funkciju premijera. Pismo su potpisali i lider kampanje za Bregzit Boris Džonson, kao i jedan od najvećih zagovaralaca izlaska iz EU, ministar pravde Majkl Gouv.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track