VELIKA PLJAČKA NA BLISKOM ISTOKU: CIA poslala oružje Sirijcima, završilo na crnom tržištu
Foto: Profimedia

Skandal jordanskih službi

VELIKA PLJAČKA NA BLISKOM ISTOKU: CIA poslala oružje Sirijcima, završilo na crnom tržištu

Planeta -

Oružje koje CIA šalje preko Jordana za sirijske pobunjenike završilo je na crnom tržištu pošto je ukradeno.

Kako navodi Njujork tajms, oružje su sistematski krali jordanski operativci koji su ga dalje preprodavali trgovcima oružjem. Oni su novac potom koristili da bi kupili skupocene automobile, telefone i druge stvari.

Pojedino oružje iz tog arsenala iskorišćeno je u novembru kada su ubijena dva Amerikanca i još troje ljudi u policijskoj stanici u Amanu, stoji u izveštaju Njujork tajmsa koji se poziva na američke i jordanske zvaničnike.

Oružje korišćeno u napadu stiglo je iz Jordana. Krađa oružja, vrednog milione dolara, otkriva haotične posledice CIA i Pentagona da sprovode obuke sirijskih pobunjenika, navodi list.

Među naoružanjem nalaze se kalašnjikovi, granate, minobacači i slično. Istražitelji ne znaju gde je sve završilo ovo oružje, ali zna se da Jordanom hara pregršt grupa koje koriste svojevrsne bazare i pijace da bi upotpunile svoj arsenal.

Jordanski ministar za odnose sa javnošću, Mohamed al Momani, istakao je da su navodi "apsolutno netačni" jer se "oružje koje koriste njihove bezbednosne službe prati sa velikom preciznošću". Predstavnici CIA i FBI nisu želeli da komentarišu ceo slučaj.

2013. godine, pod kontrolom CIA i nekoliko arapskih službi počela je obuka sirijskih snaga koje su se protivile režimu tamošnjeg predsednika Bašara al Asada. Priroda tog programa, pogotovo budžet, strogo je poverljiva.

(Nytimes)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track