SPREMNI ZA KONAČNI OBRAČUN: Asad večerao sa vojnicima na prvoj liniji fronta
Foto: Reuters

Velike borbe i u Iraku

SPREMNI ZA KONAČNI OBRAČUN: Asad večerao sa vojnicima na prvoj liniji fronta

Planeta -

"Faludža se vratila u domovinu. Naše snage kontrolišu grad i čvrsto su ovladale njegovim središtem", kazao je u oslobođenom gradu irački premijer Hajder al Abadi najavljujući kako je sledeći na redu za oslobađanje od Islamske države irački grad Mosul.

Istakao je da su iračke snage, uz podršku saveznika, spremne za konačni obračun s teroristima.Oslobađanje Faludže težak je udarac za Islamsku državu, ne samo u vojnom već i u moralnom smislu, jer je taj grad bio simbol džihadističkih, ali i sunitskih grupa koje su pokrenule napade na američke snage za vreme okupacije Iraka.

Foto: AP
Foto: AP

Faludža, koja se nalazi 50 kilometara zapadno od Bagdada, bio je prvi irački grad koji je pao u ruke radikalne sunitske grupe početkom 2014. godine i gotovo svi teroristički napadi izvedeni u glavnom gradu Bagdadu pripremljeni su u njoj.

Osim u Iraku, ISIL trpi velike gubitke i u Siriji. Kurdski borci Sirijskih demokratskih snaga, uz pomoć arapske oružane grupe, ušli su u ključni severni grad Manbij, uporište ISIL-a, gde se vode žestoke ulične borbe.

Bašar al Asad sa vojnicima, Foto: AP
Bašar al Asad sa vojnicima, Foto: AP

S druge strane, uz podršku ruskih bombardera, sirijske režimske snage uz pomoć boraca Hezbolaha napreduju duboko u provincijama Raka i Der Al Zor i na području Alepa.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

U međuvremenu, posle duže vremena, sirijski predsednik Bašar al Asad posetio je sirijske vojnike na prvim linijama fronta u predgrađu Damaska kod istočne Gute, gde je uz obilazak terena s vojnicima na tom delu fronta posle zalaska sunca i završetka dana posta jeo s vojnicima.

(Večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja