AMERIKA OBJAVILA TAJNI FAJL 17: Saudijci pomogli rušenje kula bliznakinja STC!

Pomogli organizaciju napada

AMERIKA OBJAVILA TAJNI FAJL 17: Saudijci pomogli rušenje kula bliznakinja STC!

Planeta -

NJUJORK - Američka vlada je skinula oznaku poverljivosti sa izveštaja u kojem se navode imena više od 30 ljudi koje istražni organi koji istražuju terorističke napade u SAD 11. septembra 2001. žele da ispitaju zbog sumnje na moguću povezanost između Saudijske Arabije i otmičara aviona.

Taj dokument, poznat pod nazivom "Fajl 17", sadrži indicije oko toga šta bi moglo da se krije u tajnih 28 strana izveštaja američkog Kongresa o terorističkim napadima 11. septembra, za koje se spekuliše da ukazuju na uključenost Saudijaca, prenosi sajt RT.

"Veći deo informacija na osnovu kojih je sastavljen Fajl 17 se bazira na onome šta se nalazi na tih 28 strana", rekao je za agenciju AP bivši senator iz redova Demokratske stranke Bob Grejem.Grejem veruje da su otmičari aviona, koji su izvršili napad na Kule bliznakinje u Njujorku i zgradu Pentagona, imali pristup širokoj saudijskoj mreži podrške dok su uoči napada boravili u SAD.

"U Fajlu 17 piše: Evo nekih dodatnih pitanja koja su bez odgovora i evo šta mi mislimo da bi Komisija za 11. septembar, FBI i CIA trebalo da urade na nađu odgovore na ta pitanja", rekao je Grejem.Među tridesetak imena u tom dokumentu se navode Fahad Al-Tumairi i Omar Al-Bajumi.

Al-Tumairi, imam džamije kralja Fahada u Kalver Sitiju u Kaliforniji, kojeg je akreditovao konzulat Saudijske Arabije u Los Anđelesu, sumnjiči se da je pomagao dvojici otmičara nakon što su stigli u taj grad.Al-Bajumi, državljanin Saudijske Arabije, takođe je prilično pomogao otmičarima Navafu Al-Hazmiju i Kalidu AL-Midharu kad su u februaru 2000. stigli u San Dijego.

Istražna komisija navodi da su se Al-Tumairi i Al-Bajumi poznavali i da su bili u redovnom telefonskom kontaktu."Al-Bajumi je imao veze sa saudijskom vladom, a mnogi pripadnici lokalne muslimanske zajednice u San Dijegu su verovali da je on saudijski obaveštajac", navodi se u izveštaju.Al-Bajumi je SAD napustio pre terorističkih napada 11. septembra.

Šef CIA DŽon Brenan je u junu izjavio da će 28 strana koje nedostaju biti objavljene, ali je dodao da one ne sadrže dokaze koji ukazuju da su Saudijci pomagali teroristima."Mislim da će tih 28 strana biti objavljeno i ja to podržavam. Svi će videti dokaze da saudijska vlada nije imala ništa sa time", rekao je Brenan u intervjuu saudijskoj "Arabija TV" prošlog meseca.

Predsednik SAD Barak Obama je još 2014. naložio skidanje oznake poverljivo sa pomenutih 28 stana, što je prethodno blokirao bivši predsednik DŽordž Buš mlađi pošto nije želeo da trpe odnosi SAD sa Saudijskom Arabijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track