VIKILIKS OBJAVIO TAJNU PREPISKU KLINTONOVE: Procurelo 1.258 mejlova u vezi sa ratom u Iraku
Foto: Reuters

Preti joj optužba

VIKILIKS OBJAVIO TAJNU PREPISKU KLINTONOVE: Procurelo 1.258 mejlova u vezi sa ratom u Iraku

Planeta -

Vikiliks je objavio arhivu od 1.258 mejlova bivše državne sekretarke SAD Hilari Klinton u vezi sa ratom u Iraku, objavio je vašingtonski politički list Hil.

Prošlog meseca, osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž rekao je britanskoj televiziji ITV da je sajt prikupio dovoljno dokaza za FBI da optuži Klintonovu, piše Hil.

"Mogla bi se podići optužnica, ali dok je Loreta Linč na čelu Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država, ona neće optužiti Hilari Klinton", rekao je Asanž.

Ipak, Asanž je insistirao da je prikupljeni materijal dovoljan za podizanje optužnice.

Vikiliks je prikupio kolekciju privatnih mejlova Hilari Klinton o ratu u Iraku sa njenog privatnog servera, zahvaljujući Čilkotovom izveštaju iz britanske javne istrage o ulozi Velike Britanije u katastrofalnom ratu pokrenutom 2003. godine za koji kritičari kažu da je razorio Bliski istok. Deo mejlova poklapa se sa mejlovima koje je Stejt department objavio u februaru zahvaljujući Zakonu o slobodi informisanja.

Klintonova se suočava sa pretnjom podizanja optužnice FBI zbog toga što je koristila privatni mejl i server za vreme dok je bila državna sekretarka od 2009. do 2013. godine. Osim što je državne tajne izložila riziku, Klintonova je kritikovana zbog toga što je upotrebom privatnog servera pokušala da sakrije tajne Fondacije Klinton od vladinih zvaničnika i javnosti.

Fondacija Klinton je u više navrata optužena da je radila u interesu stranaca.

Pošto je Stejt department objavio mejlove Hilari Klinton u februaru, Vikiliks je pretražio arhivu od više od 50.000 stranica dokumenata koji obuhvataju prepisku bivše državne sekretarke od 2010. do 2014. godine.

U štabu favorita Demokratske stranke za predsednika SAD istragu FBI doživljavaju kao mogući Damoklov mač iznad njene glave uoči konvencije demokrata koja će biti održana krajem meseca. Istovremeno, republikanski protivkandidat Donald Tramp stalno ponavlja da će je strpati u zatvor zbog skandala sa mejlovima.

Tokom vikenda, FBI je saslušavao Klintonovu skoro četiri sata u okviru istrage, nekoliko dana nakon što je bivši predsednik Bil Klinton održao tajni sastanak sa pravobraniocem Loretom Linč, odgovornom za istragu o skandalu.

Hilari Klinton je izjavila da polučasovni sastanak njenog muža sa Linčovom nije povezan sa istragom o mejlovima.

(rs-sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja