ISTORIJSKI KRAH: Britanska funta pala na novi najniži nivo
Foto: AP

Izgubila 14 odsto svoje vrednosti

ISTORIJSKI KRAH: Britanska funta pala na novi najniži nivo

Planeta -

Britanska funta pala je danas na najniži nivo za 31 godinu prema dolaru u trgovanju u Aziji zbog nesigurnosti oko posledica odluke Velike Britanije da izađe iz EU, koja i dalje negativno utiče na poverenje investitora.

U trgovanju na azijskim berzama funta je vredela 1,2798 prema dolaru, što je najniži nivo za 31 godinu, pre nego što se malo oporavila na 1,2929 za dolar.

Na tokijskoj berzi i evro je malo izgubio na vrednosti u odnosu na dolar i na japanski jen.

"Britanska funta beleži slabe performanse posle loših ekonomskih pokazatelja u Velikoj Britaniji, uključujući usporavanja aktivnosti u sektoru usluga", rekao je ekonomista Erik Vilorija iz banke Vels Fargo. Smatra se da je usporavanje sektora usluga u junu uglavnom posledica neizvesnosti oko odluke o izlasku iz EU donete na referendumu 23. juna.

Funta je sada izgubila 14 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar od 1,50 prema dolaru koliko je vredela uoči objavljivanja rezultata referenduma, navodi BBC.

Novi pad britanske valute usledio je posle odluke dva fonda da blokiraju povlačenje sredstava i jučerašnjeg upozorenja Banke Engleske da su počeli da se primećuju rizici za finansijsku stabilnost posle glasanja o Bregzitu.

Menadžeri fondova Standard lajf (Standard Life) i Aviva odlučili su da zaustave mogućnost povlačenja novca iz britanskih fondova za nekretnine. Oni su naveli da su visoki nivoi neizvesnosti izazvani britanskim referendumom naveli investitore da povlače velike količine novca.

Finansijska tržišta su bila potresena odlukom za Bregzit pre dve nedelje, kada su izgubljene hiljade milijardi dolara na globalnim tržištima akcija, a valute kao što je britanska funta su beležile jake padove. Tržišta su od tada povratila određene gubitke uz spekulacije da će centralne banke pojačati mere podsticaja da bi stabilizovali tržišta.

Međutim, ponovo se javlja nesigurnost. Nove brige oko Bregzita pogodile su danas i azijska finansijska tržišta koja su zabeležila blage padove.

Japanski indeks Nikei 225 završio je trgovanje danas sa padom od 1,85 odsto, ali je u toku dana imao i pad od tri odsto. Širi japanski indeks Topiks izgubio je 1,8 odsto. Južnokorejski Kospi izgubi je 1,9 odsto, hongkongški Hang Seng indeks 1,7 odsto i australijski indeks S&P/ASX 0,6 odsto. Jedino je šangajski kompozitni indeks bio u plusu d 0,1 odsto. Berze u Indoneziji, Indiji, Singapuru, Maleziji i na Filipinima zatvorene su zbog praznika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track