JEZIVO OTKRIĆE Hiljade migranata na putu do Evrope završi kao žrtva krađe organa, malobrojni prežive
Foto: REUTERS 25 5 2016

Iskorišćavaju njihov težak položaj za ilegalne poslove

JEZIVO OTKRIĆE Hiljade migranata na putu do Evrope završi kao žrtva krađe organa, malobrojni prežive

Planeta -

Prošle godine niko se nije posebno uzrujao na vest iz Italije o 10.000 izbeglica kojima se izgubio trag, a vreme je pokazalo koliko je to bilo pogrešno

U jednoj od posebno strašnih tragedija s utapanjem izbeglica na pretrpanim brodovima iz Severne Afrike pred italijanskom Lampedusom, italijanska policija je 2014. uhapsila Atu Vehabrebija, Eritrejca koji je krijumčario te ljude.

U zamenu za samo pet godina zatvora zbog 366 utopljenih ljudi, Vehabrebi je istražiteljima otkrio mrežu krijumčara ljudskim organima koji se uzimaju od migranata, da bi njihova tela potom bacali u more.

Prošle godine kad su italijanske humanitarne agencije objavile da nedostaje oko 10.000 migranata i izbeglica, većina mlađih od 18 godina, niko se nije posebno uzbuđivao, jer se smatralo da se većina snašla nekim kanalima da dođu do željenih odredišta. Sada je, međutim, jasno da je veliki deo njih postao žrtva kradljivaca organa i da su ta deca i odrasli danas mrtvi.

Pre nekoliko dana italijanska policija uhapsila je 38 krijumčara organima, mahom Eritrejce i Etiopljane, od kojih je 23 zadržala u pritvoru. Ispalo je da je zločinačka organizacija nastala prvobitno kako bi se naplatili putni troškovi od 15.000 evra od onih migranata koji nisu imali novca i da su na udaru posebno žene i deca.

U gorim slučajevima migrantima se vadi i po nekoliko vitalnih organa i puštaju se da umru, sve kako bi se organi potom prodali na crnom tržištu po Evropi i Rusiji za bogate klijente koji ne žele da čekaju na svoj red na listama za donirane organe. Organe im vade najčešće u Egiptu, pa je tako u aprilu more na plažu pred Aleksandrijom nanelo tela devetoro rasporenih Somalijaca bez pojedinih organa.

Među njima je bila i majka sa dvoje dece. Ali, čak i kad izbegnu ovakvu sudbinu, migranti i izbeglice su na udaru kriminalnog podzemlja koje se za njih otima kako bi ih pretvorili u seksualno roblje i naterali na prisilni rad i druge često nezamislivo jezive sudbine koje se kriju ispod uglancane površine EU.

Na udaru su Sirijci, Iračani, Sudanci, Somalijci, Etiopljani, ali ponajviše Eritrejci, za koje Vehabrebi kaže da je 80 odsto njih izgubilo tokom putovanja.

Policija je ušla u trag i mreži za pranje novca preko dve prodavnice "Sve po pet" u Rimu i Palermu, s navodnim vezama, osim s Eritrejcima, ali i s Izraelom i Dubaijem.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track