KORBIN: Invazija na Irak je bila akt nelegalne vojne agresije pokrenut pod lažnim izgovorima
Foto: Tanjug

Povodom izveštaja o invaziji

KORBIN: Invazija na Irak je bila akt nelegalne vojne agresije pokrenut pod lažnim izgovorima

Planeta -

Džeremi Korbin, lider britanske opozicione Laburističke partije, izjavio je danas da je Velikoj Britaniji potrebna otvorenija i nezavisnija veza sa SAD, kako bi se izbeglo ponavljenje invazije na Irak sprovedene 2003. godine, što je predstavljalo akt vojne agresije

Korbin, veteran antiratnih kampanja, obratio se članovima parlamenta u debati o pridruživanju Velike Britanije invaziji na Irak, a povodom izveštaja penzionisanog britanskog zvaničnika Džona Čilkota o greškama vlade bivšeg premijera Tonija Blera uoči rata u Iraku 2003. godine.

"Rat nikako nije bio poslednja opcija kako to predstavlja ser Džon Čilkot. Ovo je čin nelegalne vojne agresije pokrenut pod lažnim izgovorima, sa čim se slaže većina medunarodnih pravnika", naglasio je Korbin.

Britanski premijer u ostavci, Dejvid Kameron, izjavio je danas povodom objavljivanja kritičkog izveštaja o događajima koji su doveli do invazije na Irak, predvođene SAD, da su "odnosi Velike Britanije i SAD od vitalnog značaja za nacionalnu bezbednost", prenosi Rojters.

"Ne verujem da je Amerika uvek i u svemu u pravu, ali verujem da je partnerstvo SAD i Velike Britanije od vitalnog značaja za našu nacionalnu bezbednost", rekao je Kameron.

Britanija je ušla u rat u Iraku "pre nego što su iscrpljene sve opcije za mirno razoružavanje", izjavio je danas penzionisani britanski zvaničnik Džon Čilkot, predstavljajući svoj izveštaj o ulozi Velike Britanije u iračkom ratu.

Odluka Velike Britanije da 2003. uđe u rat u Iraku je počivala na pravnoj osnovi koja je bila "daleko od zadovoljavajuće", a razlozi za vojnu akciju koje je predstavio tadašnji premijer Toni Bler su bili preuveličani, zaključak je dugo očekivanog izveštaja komisije na čelu sa Džonom Čilkotom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja