EVO ZAŠTO AMERIKANCI NE SMEJU DA NAPADNU RUSIJU: Rat bi ih koštao pet triliona dolara godišnje!
Foto: AP

Mnogo skupo

EVO ZAŠTO AMERIKANCI NE SMEJU DA NAPADNU RUSIJU: Rat bi ih koštao pet triliona dolara godišnje!

Planeta -

VAŠINGTON - Eventualni rat sa Rusijom koštao bi američke poreske obveznike tri do pet triliona dolara godišnje, navodi list Nacionalni interes.

SAD veruju da će im tehnološka nadmoć pomoći u slučaju velikog ratnog sukoba, ali sadašnja ekonomska situacija ne dopušta Vašingtonu da uđe u konflikt sa zemljom kao što je Rusija.

Ako američka vojska pokuša da napadne Rusiju sa Baltičkog mora, tamo će ih dočekati desetine protivbrodskih balističkih raketa dalekog dometa, podmornice, te prenosni protivvazdušni raketni sistemi i krstareće rakete.

Pentagon bi tako započeo skupu vojnu kampanju na vodi i u vazduhu kako bi uspostavio kontrolu nad borbenim prostorom, piše "Nacionalni interes".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ako SAD i to pođe za rukom, američku vojsku očekuje druga teškoća - za okupaciju teritorije najveće zemlje na svetu potrebno je mnogo snage i sredstava.

Pri tome, Rusija ima dovoljnu ekonomsku bazu da ekvivalentne snage pošalje na SAD.

Osim toga, Vašington se nalazi u najlošijoj finansijskoj situaciji u poslednje vrijeme. Za poslednjih sedam godina američki dug je dostigao nivo koji je imao u Drugom svetskom ratu.

SAD su prisiljene da pozajmljuju sume koje su veće od čitavog vojnog budžeta kako bi ispunile kreditne obaveze, navodi "Nacionalni interes".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track