(VIDEO) ISTORIJSKI POTEZ ŽIVOG BOGA NA ZEMLJI: Car Akihito uradiće ono što Japan nije video 2 veka!
Foto: AP

Presedan

(VIDEO) ISTORIJSKI POTEZ ŽIVOG BOGA NA ZEMLJI: Car Akihito uradiće ono što Japan nije video 2 veka!

Planeta -

Japanski car Akihito razmišlja o abdikaciji u idućih nekoliko godina, objavila je u sredu japanska javna televizija NHK, pozivajući se na neimenovane vladine izvore.

Car (82), kojega polako napušta zdravlje, rekao je to Carskoj agenciji, vladinoj agenciji za državna pitanja koja se tiču carske porodice, prenosi televizija.

Kazao je kako tron želi da prepusti prestolonasledniku Naruhitu (56) pre nego što postane preslab za obavljanje svojih dužnosti.

O tome je već izvestio svoju porodicu i agencija planira njegov govor za javnost. Zadnji put kada je japanski car prepustio prestol dok je još bio živ dogodilo se to pre oko 200 godina.

Akihito, koji je postao car 1989. nakon smrti svog oca Hirohita, operisao je rak prostate 2003., a 2008. imao je zdravstvenih problema zbog stresa. Godine 2011. u bolnici je zbog bronhitisa proveo više od dve nedelje, a iduće godine ugrađen mu je bajpas.

MOŽDA NISTE ZNALI...

  • Japanski car je simbol države i jedinstva japanskog naroda. On je poglavar japanske carske porodice. On je takođe najviši autoritet šintoističke religije.
  • Carska kuća Japana predstavlja najstariju kontuiranu naslednu monarhiju na svetu. Prema Nihonšokiju, knjizi japanske istorije dovršenoj u 8. veku, tvrdi se da je Japansko Carstvo osnovano godine 660. pne. od strane cara Džimua.
  • Japanci veruju da je prvi imperator Džimu sin boginje sunca Amateratsu, koja je stvorila njihovu zemlju. Prema legendi svi potonji imperatori potomci ove boginje su "živi bogovi"
  • Uloga japanskog cara se kroz istoriju menjala od najvišeg duhovnika s uglavnom simboličkim ovlašćenjima do pravog carskog vladara.
  • Od sredine 19. veka, carska palata je smeštena na bivšoj lokaciji zamka Edo u sedištu Tokija. Raniji carevi su gotovo jedanaest vekova stolovali u Kjotu.
  • Rođendan cara Ahakita, 23. decembar, je nacionalni praznik u Japanu.

(Hina/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track