OVO JE NOVI BRITANSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Boris Džonson zamenio Filipa Hamonda!
Foto: Rojters

Promene u Vladi

OVO JE NOVI BRITANSKI ŠEF DIPLOMATIJE: Boris Džonson zamenio Filipa Hamonda!

Planeta -

Novi ministar spoljnih poslova Velike Britanije je Boris Džonson nekadašnji gradonačelnik Londona i jedan od najvatrenijih zagovornika Bregzita.

Dosadašnji šef diplomatije Velike Britanije Filip Hamond postavljen je za ministra finasija.

Foto: AP
Foto: AP

Nešto malo o Džonsonu...

Boris Džonson rođen 19. juna 1964. bio je je gradonačelnik Londona od 2008. do 2016 godine. Bio je predstavnik Henlija u parlamentu i urednik magazina The Spectator.

Rođen je u u Njujorku; otac mu je turskog porekla. Sa porodicom se preselio u London kada je imao pet godina. Studirao je klasične nauke na Univerzitetu u Oksfordu, a nakon studija se vratio u London.

Pošto je diplomirao, zaposlio se kao savetnik za menadžment ali je dao ostavku nakon svega nedelju dana. U vezi sa tim je i njegova čuvena izjava Koliko god se trudio, nisam mogao da gledam u grafikon rasta profita na video-bimu, a da ne padnem u nesvest.

Nakon toga počeo je da se bavi novinarstvom, te je 1999. godine postao urednik magazina The Spectator. Zahvaljujući tom radnom mestu postao je zapažen u javnosti.

Boris Džonson je član Konzervativne stranke. 2001. godine je izabran za predstavnika Henlija na Temzi u parlamentu. 2004. je postao ministar opozicije za kulturu, a 2005. za prosvetu.

U julu 2007. godine se povukao sa funkcije ministra opozicije za prosvetu kako bi mogao da bude kandidat konzervativaca u izborima za gradonačelnika Londona. Uspeo je da pobedi tadašnjeg gradonačelnika, Kena Livingstona.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja