PRVI SAZNAJTE STROGO ČUVANU TAJNU: Ovaj dokument otkriva da li su Saudijci umešani u napad na SAD!
Foto: AP

PRVI SAZNAJTE STROGO ČUVANU TAJNU: Ovaj dokument otkriva da li su Saudijci umešani u napad na SAD!

Planeta -

Američki kongres i zvanično je objavio 28 stranica koje su do danas strogo čuvane a tiču se informacija u vezi sa događajima 11. septembra kada je Al Kaida napala Kule bliznakinje u Njujorku.

Takođe, ovaj dokument bi trebalo da otkrije da li je Saudijska Arabija bila na bilo koji način umešana u teroristički napad na SAD.

Prema navodima iz ovog izveštaja neki od terorista koji su napali Ameriku 11. septembra 2001. bili su u kontaktu sa pojedinim saudijskim zvaničnicima i obaveštajnim oficirima.

Čak su navodno dobijali i pomoć od tih zvaničnika.

Ovde možete preuzeti dokument.

Podsetimo, Pitanje objavljivanja tajnih 28 stranica izveštaja Kongresa SAD o napadu 11. septembra, stvorilo je ozbiljan razdor među bivšim članovima državne komisije koja je istraživala terorističke napade u Njujorku i Vašingtonu 2001. godine, piše "Gardijan".

Delovi izveštaja koji govore o umešanosti zvaničnika Saudijske Arabije u pomaganje otmičarima aviona, izbačeni su ili bitno umanjeni, ističe se u tekstu londonskog lista.

Član komisije iz redova republikanaca Džon F. Leman, koji se sukobio sa šefovima tog državnog tela, rekao je da veruje da postoje jasni dokazi da su službenici saudijske vlade bili deo terorističke mreže koja je pomogla otmičarima. Poručuje da Obamina aministracija treba da skine oznaku tajnosti sa izveštaja Kongresa o vezama Saudijske Arabije sa napadima 11. septembra.

Vlasti Saudijske Arabije su zapretile administraciji predsednika SAD Baraka Obame da će rasprodati imovinu u SAD u vrednosti od 750 milijardi dolara ako Kongres usvoji zakon koji bi omogućio da se saudijskoj državi sudi za umešanost u terorističke napade 11. septembra 2001.

Pretnju koja bi mogla imati ne samo ekonomske već i ozbiljne diplomatske posledice administraciji Baraka Obame doneo je saudijski ministar spoljnih poslova Adel al-Jubeir koji je posetio Vašington. Saudijska Arabija najavila je da će ukoliko SAD uperi prst u njih kao pomagače koji su teroristima dali potporu za terorističke napade u septembru 2001. prodati vrednosne papire i drugu imovinu u SAD od 750 milijardi dolara.

Procene ekonomista su da bi takav potez američkog saveznika na Bliskom istoku mogao čak i da poljulja dolar. Drugi veliki problem je vojna saradnja. SAD i Saudijska Arabija tradicionalni su partneri, a u borbi za prevlast u muslimanskom svetu između ove zemlje i Irana SAD je otvoreno na strani Saudijaca. Na istoj su strani i u Siriji.

Tenzije između dve strane izazvalo je Obamino zalaganje da se objavi i poslednje poglavlje istrage o napadima 11. septembra 2001. koji su teroristi Al Kaide izveli na SAD.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja