Najnovije vesti

Trka za Aziju: Indija ulaže 500 miliona dolara u iransku luku, a evo i zašto
Foto: AP

Dobra strategija

Trka za Aziju: Indija ulaže 500 miliona dolara u iransku luku, a evo i zašto

Planeta

Indija se nada da će ulaganjem u novu iransku luka ne samo obezbediti svoje energetske potrebe, već i nadigrati dva velika i sve moćnija suseda

Plan Indije da uloži 500 miliona dolara u novi lučki kompleks koji Iran gradi na Indijskom okeanu oslikava decenijsku poteru Nju Delhija za stabilnim izvorom energije. Luka Čabahar omogućiće Indiji da zaobiđe Pakistan i zauzme bolju poziciju u diplomatskoj igri koja sve više menja geopolitički pejzaž centralne Azije, piše Newsweek.rs.

Tokom posete Iranu, indijski premijer Narendra Modi objavio je planove za razvoj luke Čabahar koja se nalazi na samo stotinak kilometara od luke Gvadar koju Kina gradi u Pakistanu. 

Razvojni plan će Iranu obezbediti prvu luku kojoj mogu da pristupe veliki brodovi, što će Teheranu konačno omogućiti da se uključi u globalnu trgovinu sa velikim teretnim brodovima umesto sa malim koje trenutno koristi zbog plitkih luka. Na taj način, Iran više neće morati da se oslanja na Ujedinjene Arapske Emirate kao posrednika.

Plan za Čabahar takođe uključuje fabrike, puteve i prugu koja će voditi do Avganistana i dalje.

Nova luka će omogućiti Indiji da zaobiđe Pakistan i tako produbi saradnju sa zemljama centralne Azije, dok će Avganistanu obezbediti vezu sa morem i veliki trgovinski potencijal.

Ipak, tesna saradnja sa Iranom ima i svoje mane - pogoršanje odnosa SAD. Zabrinuti zbog kineske ekspanzije u Aziji i sve agresivnije politike u Južnom kineskom moru, Indija je pojačala saradnju sa Amerikom u sektoru odbrane. U američkom Kongresu se već govorilo o saradnji Indije ili Irana, ali po svemu sudeći, dok je saradnja na nivou trgovine, a ne vojske, neće biti crvenih zastavica.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:

Noć kada je Erdogan umalo izgubio Tursku: Zašto je došlo do puča i kako je propao

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Tajna analiza: Svetski lideri na kauču psihologa CIA

NEWSWEEK OTKRIVA Srpski modeli za šeike: Zabave, droga i orgije u Dubaiju

Tradicija stara vekovima: Evo zašto je baš nedelja dan za odmor

Kod njega ljudi dolaze da umru: 12 životnih lekcija čoveka koji je video 12.000 smrti

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...