(FOTO) MIGRANTSKI KAMP NA HORGOŠU Žice za veš, šatori i dečji smeh koji ulepšava tešku svakodnevicu
Foto: Anadolija

Improvizovani dom za 500 ljudi

(FOTO) MIGRANTSKI KAMP NA HORGOŠU Žice za veš, šatori i dečji smeh koji ulepšava tešku svakodnevicu

Planeta -

Nedaleko od graničnog prelaza Horgoš 2 iza ograde nalazi se više od 500 migranata koji tu borave.

Od ukupno 2.699 migranata koji su trenutno na teritoriji Srbije najveći broj je smešten u improvizovani kamp kod granice sa Mađarskom, u nadi da će ta zemlja popustiti sa kontrolom i omogućiti im dalje kretanje.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Kada se približite tom delu prelaza, prvo što se vidi su nasmejana deca koja na poljani trče ili se igraju različitih, improvizovanih igara. Umesto pravih palica, bejzbol se igra pomoću štapa, okačen je štrik umesto mreže za odbojku, a dečaci se ukrug smenjuju u vožnji jedinog bicikla koji imaju.

Svuda su postavljeni šatori, garderoba i tegle, koje služe umesto čaša se peru na jednoj jedinoj česmi. Sve je improvizovano, tako da se stiče utisak kao da ti migranti nisu tu samo da prenoće, već da se zadrže neko vreme.

Većina migranata kaže da je u kampu između 12 i 15 dana i da od različitih organizacija dobijaju hranu ili osveženje, ali da ostalo moraju da kupuju sami. Takođe, skoro svi se žale da mađarska policija sa njima postupa nehumano, da ih tuče ili prska sprejom.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Od 5. jula, kada je Mađarska proširila svoju graničnu kontrolu na zonu od osam kilometara u kojoj je njihovoj policiji dozvoljeno da presreće ljude i šalje ih na drugu stranu ograde, dnevno se propusti samo oko 15 migranata, zbog čega je i razumljivo zašto kamp kod Horgoša izgleda kao trajnije sklonište.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražilaca azila, Radoš Đurović, rekao je da Mađarska neće još dugo moći na ovakav način da se bori sa migrantskom krizom, koja je internacionalna.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Balkanska migrantska ruta je zvanično zatvorena, u praksi ona je zapravo poprimila drugačije obrise. Migranti i dalje pristižu, manje-više poštuju nova pravila, registruju se i predaju zahteve koji se traže kako bi put ka EU nastavili, s tim što ih je sada znatno manje nego ranije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track