SVET JE MALI Puč u Turskoj vodio albanski general s Kosova
Foto: Printscreen

Uhapšena 103 najviša oficira armije

SVET JE MALI Puč u Turskoj vodio albanski general s Kosova

Planeta -

ISTANBUL - Turske bezbednosne snage pod kontrolom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana privele su 103 generala i admirala posle neuspelog puča. Najviši čin među uhapšenim oficirima ima armijski general Adem Huduti, inače rođen na Kosovu.

Ovaj komandant druge armije u Turskoj, oružanih snaga koje čuvaju granice sa Sirijom, Irakom i Iranom, juče je izveden pred sud.Odlazak iz zemljeArmijski general Adem Huduti rođen je u selu Rečane pored Prizrena 1952. Kako prenosi TV Klan Kosova, on je rodno selo napustio kad je imao pet godina - tada je njegova porodica otišla u Tursku. Na vojnoj akademiji je diplomirao 1973. U Rečanima i dalje ima rođake, a vrlo često im se dešavalo da ih posećuju vojnici iz Turske i fotografišu se ispred rodne kuće generala.Huduti je služio u trupama na granicama s Grčkom, pa onda i Rusijom, a zatim je godinama bio u štabu NATO u Napulju, gde je 1999. i stekao generalski čin, a zatim je komandovao turskim trupama u Avganistanu, pa na Kipru. Armijski general postao je pre dve godine.Vlast u Ankari želi da pučiste osudi na smrtnu kaznu, ali za to im je potrebna promena ustava. Protiv toga su ustali i evropski političari, a portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Štefan Zajbert poručio je Erdoganu da bi vraćanje smrtne kazne stavilo tačku na priče o pridruživanju EU.

Hapsi, milicijo moja... Redžep Tajip Erdogan
Hapsi, milicijo moja... Redžep Tajip Erdogan

NATO baza

Turski tužioci, u pratnji policije, ušli su u tursku bazu „Indžirlik“, koju koristi koalicija predvođena SAD za vazdušne napade na Islamsku državu i gde se nalazi arsenal nuklearnih raketa NATO.Inače, pojedini turski političari jasno su za pokušaj puča optužili Ameriku. Osim toga, od Vašingtona su zahtevali da im isporuči imama Fetulaha Gulena, koji živi u dobrovoljnom egzilu u Pensilvaniji, u SAD.Neredi su nastavljeni i juče, a nepoznati napadač pucao je na zamenika gradonačelnika istanbulske opštine Šišlija Džemila Džandaša, koji je prebačen u bolnicu, a preminuo je nekoliko sati kasnije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track