TRAGOM KENEDIJEVIH I BUŠOVIH: Dinastija Tramp osvaja Ameriku
Foto: Reuters

Uspon porodice kontroverznog bogataša

TRAGOM KENEDIJEVIH I BUŠOVIH: Dinastija Tramp osvaja Ameriku

Planeta -

Deca republikanskog kandidata za predsednika Amerike iskoristila su prve nastupe da hvale oca i obezbede sebi političke karijere

KLIVLEND - Izostanak viđenijih republikanaca na konvenciji stranke na kojoj je milijarder Donald Tramp i zvanično postao predsednički kandidat nije se preterano osetio jer su na bini hvalospeve o milijarderu iznosila njegova deca.To nije bilo iznenađenje za Ameriku, naviklu na političke dinastije poput Kenedijevih, Bušovih ili Klintonovih, pa se više ne postavlja pitanje da li će Trampova deca ući u politiku, već kad će.Nova zvezdaUticajni portal Politiko je govor Donalda Trampa juniora (38) preneo uz naslov „Nova politička zvezda je rođena“.- Voleo bih da se kandidujem za političku funkciju kad mi deca porastu jer sam patriota - rekao je Donald junior.Njegov otac ima ima petoro dece iz tri braka. Osim juniora, iz prvog braka ima još ćerku Ivanku (34) i sina Erika (32). Iz drugog braka ima ćerku Tifani (22), a iz trećeg, s aktuelnom suprugom Melanijom, sina Barona (6).Analitičar Lari Sabato kaže da su Donald, Tifani, Erik i Ivanka bili pun pogodak jer su pomogli u „humanizaciji“ Trampa.- Nije iznenađenje da deca kandidata govore na konvencijama. Trampovi će ostati upamćeni po tome što su sva deca govorila u udarnim terminima. To je više nego što su govorili Kenedijevi, Bušovi ili Klintonovi. Uz to, njihovi nastupi su ukazali na istorijski obrazac u američkoj politici, a to je da naše društvo jeste demokratsko, ali da voli oligarhiju - kaže Sabato.

Smena porodica

On pravi paralelu s Bušovima, kod kojih su otac i sin bili predsednici, ali drugi brat nije prošao tako dobro.- Buš stariji i mlađi su iskoristili porodične veze, ali ne i Džeb, koji je neočekivano loše prošao i rano ispao iz trke za nominaciju - kaže on.Bušovi i Klintonovi su na najvišim funkcijama već tri i po decenije. Buš stariji bio je na čelu CIA, pa je 1981. postao potpredsednik, a 1989. i predsednik. U Beloj kući ga je nasledio Bil Klinton (1993-2001), a onda je na to mesto došao Buš mlađi (2001-2009). Od 2009. do 2012. i Hilari Klinton bila je na poziciji državnog sekretara SAD, a sad je kandidat za predsednika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track