VREME JE DA ISLAMSKA DRŽAVA PADNE: Amerika sprema konačni obračun sa džihadistima!
Foto: Ap 14 Maj 2014

Odlučni

VREME JE DA ISLAMSKA DRŽAVA PADNE: Amerika sprema konačni obračun sa džihadistima!

Planeta -

SAD i njihovi saveznici u koaliciji protiv Islamske države saopštili su da su došli do ključnog trenutka u borbi protiv te ekstremističke grupe, uprkos ograničenim uspesima na terenu prethodih meseci i velikim terorističkim napadima.

Predstavnici zemalja članica međunarodne vojne koalicije pod pokroviteljstvom SAD za borbu protiv Islamske države su posle dvodnevnih razgovora u Vašingtonu izdali zajedničko saopštenje u kojem su istakli stalan napredak iračke vojske i sirijskih opozicionih snaga u približavanju iračkom sedištu islamskih ekstremista u Mosulu i njihovoj sirijskoj bazi Raki.

Ministri odbrane i spoljnih poslova 30 država su na sastanku infromisani i o ograničenom napretku na terenu.

"Naša koalicija i naši partneri na terenu isterali su Islamsku državu s gotovo polovine teritorije koju je nekad zauzimala u Iraku i sa 20 dosto teritorije u Siriji. Vreme je da ISIS padne", izjavio je američki državni sekretar Džon Keri učesnicima sastanka. Ti podaci su nešto bolji nego podaci iz januara, navodi AP.

Među uspesima koje je Keri pomenuo je vraćanje kontrole nad iračkim gradovima, među kojima su Ramadi i Faludža, ubistva lidera islamista u vazdušnim napadima koji su poremetili vojne operacije te grupe.

Na sirijsko-turskoj granici je pojačana bezbednost, u napadima koalicije su eliminisana naftna postrojenja Islamske države i tankeri, a iračke snage su ovog meseca zauzele vazduhoplovnu bazu kod Mosula.

Islamska država ili njene pristalice su, međutim, izvele niz smrtonosnih napada na Bliskom istoku, Evropi i Aziji.Sastanak u Vašingtonu održan je posle sastanka ministara odbrane u bazi Endruz, na kojem su napravljeni planovi za obnovu posle završetka borbi, i sastanka ministara spoljnih poslova u Stejt departmentu na kojem je obećano više od 2,1 milijardi dolara pomoći za Irak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track