VELIKA OPASNOST PRETI EVROPI: Ubice Rusa imaju ćelije i na Kosovu!
Foto: AP

Teroristi iz Sirije spremaju ofanzivu

VELIKA OPASNOST PRETI EVROPI: Ubice Rusa imaju ćelije i na Kosovu!

Planeta -

Nusra front, čije su jedinice oborile ruski helikopter, spremaju se da udare i na balkanske zemlje

DAMASK/BEOGRAD - Teroristička grupa Nusra front, koja je oborila ruski helikopter i iživljavala se nad telima ubijenih vojnika, trenutno je u ofanzivi i u Siriji i u Evropi, a svoje ćelije ima širom Starog kontinenta, pa i na Kosovu, saznaje Kurir iz dobro obaveštenih izvora.Za svega nekoliko meseci, tvrde naši izvori, broj kosovskih Albanaca koje su regrutovale džihadističke grupe se utrostručio.Mnogo povratnikaNusra front ili front Fateh el Šam (kako se sada predstavljaju) koristi slabljenje Islamske države u Siriji da pojača svoj uticaj, pa šalje borce i u Evropu. Kako pišu crnogorski mediji, više od 200 džihadista vratilo se u poslednjih 18 meseci na Balkan, a najveći broj njih na Kosovo, u Makedoniju i Bosnu.- Na Kosovu postoji ratno nasleđe među ljudima koji su učestvovali u borbama 1998. i 1999. i među njima vlada kult oružja. Zbog buma društvenih mreža na Kosovu sve je lakše regrutovati nove članove Nusra fronta i Daeša (IS). U bezbednosnom i političkom smislu, taj islamski terorizam najveća je pretnja stabilnosti u regionu, jer su Bosna, Makedonija i Kosovo rezervoari iz kojih se regrutuju mladi ekstremisti - upozorava Milivoje Mihajlović, dugogodišnji novinar na Kosovu.To može da se spreči, kaže Mihajlović, jedino ukoliko SAD promene svoj kurs prema terorizmu na Balkanu, koji je izrastao iz takozvane OVK.- Oni će morati da priznaju da Bondstil mora da doživi prenamenu - kaže Milovojević.Profesor Fakulteta političkih nauka i islamolog Miroljub Jevtić kaže da Srbija nije područje podložno napadima.Izazov Rusima- Međutim, u meri u kojoj Islamska država počinje da gubi teritoriju i da pozive ljude koji dele njihove ideje, u toj meri se povećava mogućnost da se dogode ozbiljni napadi na teritoriji Srbije - kaže Jevtić.Istoričar i spoljnopolitički analitičar dr Srđa Trifković kaže da obaranje ruske letelice predstavlja direktan izazov ruskoj strani, na koji će ona odgovoriti eskalacijom vazdušnih udara.- Značajno je da se utvrdi kako je helikopter oboren. Ukoliko se ustanovi da je upotrebljen projektil zemlja-vazduh, to je znak da su džihadisti direktno uspeli da se dokopaju oružja, koje je u Avganistanu predstavljalo početak promene strateškog balansa - kaže Trifković.

ODMAZDA U SIRIJI Žestoki udari u okolini alepa na terorističke grupe PUTINOVA OSVETA: UDAR NA FRONTRuski avioni izveli su juče žestoke udare u Alepu i tako usporili ofanzivu pobunjenika koji nastoje da probiju opsadu sirijske vojske oko svojih uporišta. Sirijska vojska od 17. jula drži pod opsadom delove grada koje kontrolišu pobunjenici, u čemu joj pomažu ruska avijacija i snage libanskog šiitskog pokreta Hezbolah. S druge strane, pobunjenici imaju podršku džihadističke grupe front Fateh el Ham, odnosno nekadašnjeg fronta Al Nusra.- Napadi ruske avijacije trajali su celu noći, što je usporilo kontraofanzivu pobunjenika i omogućilo snagama režima da zauzmu većinu njihovih položaja - rekao je direktor Opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman.

ČinjeniceO NUSRA FRONTU- Pun naziv ove terorističke grupe bio je Front podrške ljudima Šama (Sirije)- Dugo je korišćen i termin Al Kaida u Siriji- Grupa je formirana 23. januara 2012.- Procenjuje se da imaju 15.000 ljudi- Nusra front se zvanično odvojio od Al Kaide 28. jula- Novo ime im je front Fateh el Šam ili Front za osvajanje Sirije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track