(FOTO,VIDEO) BRANILI CRKVU OD RUŠENJA, PA IH PREBILA POLICIJA: Grade parking na svetinji!
Foto: Printscreen Twitter

Šok u Parizu

(FOTO,VIDEO) BRANILI CRKVU OD RUŠENJA, PA IH PREBILA POLICIJA: Grade parking na svetinji!

Planeta -

Dvanaest policijskih vozila razbijalo je protest u 15. pariskom okrugu kada su desetine demonstranata protestvovali protiv rušenja lokalne crkve Svete Rite.

Rušenje crkve je trebalo da počne, ali su demonstranti - od koji su neki bili odbornici - odbili da odu.

Na mestu crkve planirano je da se napravi parking a veliki broj Parižana se na Tviteru oglasio protiv rušenja, naročito što je prošlo kratko vreme od ubistva francuskog sveštenika koga su zaklali islamisti.

"Džihadisti su prerezali grkljan sveštenika. En Hidalgo [gradonačelnik Pariza] im pomaže uništavanjem crkava", objasio je jedan korisnik.

Crkva je zvanično zatvorena prošle godine, sa planom da bude srušena još od oktobra 2015. godine. Ipak, ona je i dalje operativna.

Francuska televizija je objavila da je za spasavanje crkve potrebno 3 miliona evra a vlasnik imovine je prodao jer više nije mogao da plaća kiriju.

Međutim, lokalni sveštenici kažu da nemaju gde da idu, ako Sveta Rita bude uništena.

"U ovom trenutku, niko mi nije ponudio ništa drugo. Mi redovno sklapamo brakove, održavamo krštenja, sve vrste svečanosti. Ne mogu nas ostaviti samo ovako i da nam niko ništa ne ponudi. Ili ćemo držati službu na ulici ", rekao je nadbiskup Dominik Filip za France 3.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja