ŽELEZNICE USPELE ŠTO NIJE POLICIJA: Isterali naciste iz vozova i zabranili im propagandu
Foto: REUTERS 6 Mart 2016

Uspeh slovačkih železnica

ŽELEZNICE USPELE ŠTO NIJE POLICIJA: Isterali naciste iz vozova i zabranili im propagandu

Planeta -

Slovačke železnice uspele su što policija nije, da izbace iz vozova snagatore ekstremne desničarske Narodne stranke naša Slovačka predsednika regiona Banske Bistrice Marijana Kotlebe koji su se samonicijativno vozili vozovima širom zemlje "da zaštite pristojne, bele Slovake" od Roma i izbeglica.

"Država nije u stanju da zaštiti pristojne ljude. Dok se to ne promeni, moraćemo da ;se angažujemo", objasnio je medijima u aprilu Kotleba zašto je poslao tročlane patrole sa amblemima stranke da krstare Slovačkom u vozovima.

Iako je osnivanje domobrana i paravojnih formacija u Slovačkoj zakonom zabranjeno, protiv ovih patrola ekstremista policija nije činila ništa, jer su plaćali vozne karte a nikoga nisu privodili sami, već su zvali policiju.

Kotlebinim ekstremistima na kraj su stale Slovačke železnice pošto su objavile novi pravilnik po kome je zabranjena bilo kakva delatnost koja nije povezana sa prevozom bez pismene dozvole Slovačkih železnica, čak i kada je putnik kupio kartu.

"Bez pismenog odobrenja Slovačkih železnica zabranjeno je ulazati u voz sa ciljem da ;se politički agituje, populariše naziv, amblem, program ili parola političke stranke i da se ostavljaju ili dele leci", stoji u novom pravilniku napisanom kako bi se iz vozova izbacile ekstremističke patrole.

Mašinovođa i kondukter imaju pravo da na prvoj sledećoj stanici izbaci svakog ko prekrši ;odredbe pravilnika.

Kotleba, još kao vođa zabranjenog ekstremistickog neonacističkog Slovačkog zajedništva, ali i danas kada je njegova stranka na parlamentarnim izborima početkom marta osvojila osam odsto glasova a ekstremisti po prvi put u istoriji ušli u slovački parlament, ne krije da je njegov uzor fašistička marionetska Nezavisna Slovačka Država, slovački pandan ratnoj NDH Ante Pavelića.

Predsednik Slovačke Andrej Kiska Kotlebinu Narodnu stranku naša Slovačka bojkotuje i otvoreno ih naziva fašistima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track