KERI PRIZNAO: Tačno je isplatili smo Iranu 400 miliona dolara!
Foto: Reuters 21 Jul

Obama tajno poslao pare

KERI PRIZNAO: Tačno je isplatili smo Iranu 400 miliona dolara!

Planeta -

Američki državni sekretar Džon Keri potvrdio je danas da je administracija SAD u januaru isplatila 400 miliona dolara Iranu, ali je demantovao da je reč o otkupu za oslobađanje američkih zatvorenika u Teheranu

"Sjedinjene Države ne plaćaju otkup", rekao je Keri na konferenciji za novinare u argentinskoj prestonici, preneo je Rojters.

On je objasnio da isplata ovog novca nema veze sa sporazumom o iranskom nuklearnom programu. Volstrit džurnal je u sredu naveo da je novac predstavljao prvu ratu dugogodišnjeg spora u vrednosti od 1,7 milijardi dolara iz ugovora o kupovini naoružanja, koji je sa SAD zaključio kasnije svrgnuti šah Muhamed Reza Pahlavi.

Administracija predsednika SAD Baraka Obame tajno je poslala Teheranu 400 miliona dolara u vreme kada su bila oslobođena četvorica zarobljenih Amerikanca u Iranu, objavio je Volstrit džurnal, pozivajući se na američke i evropske činovnike.

Kada se tačno spustio avion sa novcem u Teheran, evropski i američki izvori ne navode. U isto vreme, prema podacima iranskih izvora bliskih Revolucionarnoj gardi, čim je avion sleteo na prestonički aerodrom Mehrabad, iranske vlasti su pustile četiri američka državljanina. Poznato je da su oni napustili Iran 17. januara, o čemu je odluka bila doneta dan ranije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track