DECENIJAMA POD SNEGOM: Otapanje leda na Švajcarskim Alpima otkrilo davne žrtve surove planine
Foto: Profimedia

Globalno zagevanje

DECENIJAMA POD SNEGOM: Otapanje leda na Švajcarskim Alpima otkrilo davne žrtve surove planine

Planeta -

Otapanje glečera u švajcarskim Alpama zbog globalnog zagrevanja otkrilo je posmrtne ostatke onih koji su u visokim planinama nastradali pre više decenija

Poslednji takav slučaj je pronalazak nemačkog skijaša koji je nestao skijajući 30. avgusta 1963. godine, kad je imao 36 godina.

Delove njegovog tela koje je dugo prekrivao sneg i led pronašli su planinari na glečeru Morteratš u kantonu Graubenden, a identitet umrlog potvrđen je i DNK analizom, objavila je kantonalna policija.

Smanjivanje glečera Morteratš koji klizi sve niže redovno otkriva ostatke ljudskih ela, žrtava planina.

Samo u području Bernina, najvišeg dela istočnih Alpa u Švajcarskoj čiji vrhovi prelaze 4000 metara nadmorske visine, još uvek se traži četrdesetak planinara i skijaša koji su tamo nestali proteklih decenija.

Onim planinarima koji otkriju ostatke umrlih policija preporučuje da ih označe i zabeleže koordinate, ali da ništa ne diraju pre dolaska za to osposobljenih stručnjaka.

Takvi slučajevi u Švajcarskoj više nisu sasvim retki zbog otapanja i klizanja glečera usled klimatskih promena.

Tako su prošlog leta na padinama Materhorna nađeni ostaci dvoje japanskih penjača koji su nestali 1970. godine, a godinu pre toga i telo češkog alpiniste koji se na Materhorn peo 1974. godine.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track