SVI BI TAMO DA ŽIVE: Ovo je 10 najugodnijih gradova za život na svetu
Foto: Profimedia

Prvi na listi već nekoliko godina neprikosnoven

SVI BI TAMO DA ŽIVE: Ovo je 10 najugodnijih gradova za život na svetu

Planeta -

Već šestu godinu zaredom najugodniji grad za život u svetu je australijski Melburn, po tradicionalnoj analizi Economist Intelligence Unita (EIU).

EIU rangira kvalitet života u 140 gradova po 30 kriterijuma, među kojima su, između ostalog, sigurnost, zdravstvena zaštita, obrazovanje, infrastruktura, kultura i okolina.Svega nekoliko bodova manje dobio je Beč. Slede Vankuver, Toronto, Kalgari, Adelejd, Pert, Okland i Helsinki, a najboljih deset zaključuje Hamburg.

"To je fantastično”, rekao je gradonačelnik Melburna Robert Dojl, naglasivši da grad ni ovu ni prethodne titule ne uzima zdravo za gotovo.

"Stalno planiramo i sprovodimo politiku koja unapređuje kvalitet života u gradu", kazao je Dojl.

Beč je drugi na listi, Foto: Profimedia
Beč je drugi na listi, Foto: Profimedia

EIU ističe da je život najugodniji u gradovima srednje veličine u bogatim zemljama s relativno niskom gustinom stanovništva.

"To im omogućuje širenje rekreativnih aktivnosti bez podizanja nivoa kriminala ili preopterećenja infrastrukture”, kaže se u izveštaju.

Poredak gradova na dnu liste takođe je ostao isti. Život je najneugodniji u Damasku, Tripoliju i Lagosu. Jedini evropski grad koji se nalazi u najgorih deset je Kijev.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track