TURSKI PREMIJER: SAD su Turskoj stratešški partner, a ne neprijatelj
Foto: Anadolija

Posle optužbi o pogoršanju odnosa

TURSKI PREMIJER: SAD su Turskoj stratešški partner, a ne neprijatelj

Planeta -

Turski premijer Binali Jildirim rekao je danas da su Sjedinjene Američke Države Turskoj strateški partner, a ne neprijatelj, istovremeno poručivši da njegova vlada želi da SAD ubrzaju proceduru izručenja muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koji živi u Pensilvaniji, javile su agencije.

"Mogu postojati usponi i padovi u odnosima između dve zemlje, ali mi moramo da uklonimo elemente koji štete našim odnosima", rekao je Jildirim novinarima u Istanbulu, a AFP podseća da je Ankara više puta kritikovala Vašington zbog neizručivanja Gulena, koga turske vlasti optužuju da stoji iza prošlomesečnog propalog pokušaja puča.

Jildirim je danas podsetio da Turska i SAD imaju sporazum o ekstradiciji i istakao da proces Gulenovog izručenja ne bi trebalo odlagati, prenosi AP.

"Želimo da taj proces bude ubrzan... Taj čovek je bio vođa puča. Šta čekamo? Sporazum između dve zemlje je jasan", naglasio je premijer Turske.

Vašington je zatražio dokaze o Gulenovoj umešanosti i saopštio da regularni proces izručenja mora da ide svojim tokom, podseća američka agencija.

Gulen, inače, poriče bilo kakvu umešanost u pokušaj državnog udara u Turskoj u kojem je 15. jula ubijeno više od 270 ljudi.

Jildirim je danas rekao i da će Turska svoje spoljne i unustrašnje obaveštajne operacije staviti pod zaštitnu strukturu radi bolje koordinacije između te dve službe i radi sprečavanja još jednog eventualnog pokušaja puča, prenosi Rojters.

Ova reforma je deo napora Turske da poboljša svoju obaveštajnu mrežu nakon propalog puča, zaključuje britanska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track