ITALIJANI POBESNELI: Evo zašto je ova fotografija izazvala pravu buru, morao je i Fejsbuk da reaguje
Foto: Facebook/izzedin Elzir

Imam podstakao raspravu

ITALIJANI POBESNELI: Evo zašto je ova fotografija izazvala pravu buru, morao je i Fejsbuk da reaguje

Planeta -

Italijanski imam, koji je na svom Fejsbuk profilu postavio fotografiju časnih sestara na plaži, izazvao je talas kritika i stranica mu je na nekoliko sati bila blokirana.

Dok u Francuskoj i Italiji traje polemika o burkiniju, Izedin Elzir, imam iz Firence, objavio je bez komentara fotografiju osam sestara na plaži koje su nosile njihove uobičajene duge haljine. Fotografija je bila podeljena više od 3.000 puta uz pregršt komentara sve dok je Fejsbuk nije privremeno blokirao.Imam je za lokalnu televiziju "Sky Tg24" objasnio da je fotografijom želeo “odgovori onima koji kažu da su naše zapadne vrednosti različite u odevanju i pokrivanju tela”.

“Želeo sam da kažem da deo zapadnih vrednosti potiče iz hrišćanstva i da i u hrišćanskim korenima ima osoba koje se gotovo potpuno pokrivaju”, rekao je. Imam je objasnio da je fotografijom hteo da podstakne “pozitivnu raspravu”.

Posle zabrane burkinija na tri plaže u Francuskoj i polemike koju je ta mera izazvala, italijanski ministar unutrašnjih poslova ocenio je da je neprimerena, pa čak i opasna svaka zabrana takve odore koja pokriva celo telo i glavu u kojoj neke muslimanke odlaze na plažu.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja