DAN ŽALOSTI U ITALIJI: Danas državna sahrana žrtava zemljotresa, crni bilans se popeo na 284
Foto: AP

DAN ŽALOSTI U ITALIJI: Danas državna sahrana žrtava zemljotresa, crni bilans se popeo na 284

Planeta -

AMATRIČE - U Italiji je danas dan žalosti zbog pogibije 281 osobe u katastrofalnom zemljotresu koji je pogodio centralni deo zemlje, a biće organizovana i državna sahrana pojedinih žrtava.

Zastave na svim državnim institucijama spuštene su na pola koplja, a komemoracija žrtvama iz gradova Arkvate i Peskara del Tronta biće održana u fiskulturnoj sali škole u Askoli Pičenu, gde će prisustvovati i predsednik Italije Serdjo Matarela i premijer Mateo Renci.

Prema poslednjem izveštaju službi za civilnu zaštitu, u zemljotresu su poginule 284 osobe, od kojih je 221 iz Amatričea, a 388 ljudi je povređeno. Spasilačke ekipe od četvrtka nisu pronašle nijedno telo.

Potraga za preživelima i dalje traje, posebno u Amatričeu, gde je angažovan veliki broj vatrogasaca i spasilaca sa psima tragačima.

Foto: AP
Foto: AP

Akciju spasavanja otežavaju novi potresi, kojih je od srede bilo više od 1.000, a u petak ujutro dogodio se potres magnitude 4,8.

Italijanska vlada proglasila je u četvrtak vanredno stanje u regionima najteže pogodjenim zemljotresima i izdvojila prvih 50 miliona evra za pomoć ugroženima i obnovu.

Italiju je 2009. godine pogodio zemljotres u kojem je u gradu Lakvili poginulo više od 300 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track