10 NAJSMRTONOSNIJIH ORGANIZACIJA NA SVETU: Među njima je i jedna koja je delovala u BiH!
Foto: Profimedia/Ilustracija

Za neke sigurno niste čuli

10 NAJSMRTONOSNIJIH ORGANIZACIJA NA SVETU: Među njima je i jedna koja je delovala u BiH!

Planeta -

Portal "Listverse" sastavio je listu najsmrtonosnijih organizacija ubica u istoriji, a među njima je uvrstio i jednu koja je delovala i u Bosni i Hercegovini.

Ovo je redosled najsmrtonosnijih organizacija koje je objavio Listverse.

1. Hasan ibn Saba, Asasina

Godine 1090. Hasan ibn Saba osnovao je fanatičnu sektu Asasina. Pre toga je devet godina vrbovao pristalice po severnoj Persiji za tajno muslimansko udruženje egipatskih ismailita i propovedao mržnju protiv seldžučkih vladara.

2. Nokmim

“Nokmim” ili u prevodu “Osvetnici”, bila je grupa koja je brojala oko 60 ljudi koji su preživjeli holokaust ili koji su bili članovi Jevrejske Brigade (vojna formacija britanske vojske). “Odred” Osvetnika je širom Austrije i Nemačke tražio SS oficire i naciste koji su direktno bili odgovorni za stradanje Jevreja. Prerušeni, u francuskim ili britanskim uniformama, oni su upucali, zadavili i obesili oko 300 ljudi.

3. Murder, Inc.

Murder, Inc. ili Murder Incorporated je naziv koji je američka štampa dala bandi profesionalnih ubica koja je 1930-ih i 1940-ih delovala kao “izvršilac”, odnosno eskadron smrti Američke mafije i tzv. Nacionalnog kriminalnog sindikata.

Sastojala se od grupa koje su činili italoamerički i jevrejski gangsteri rodom pretežno iz Bruklina. Pretpostavlja se da je prilikom svog postojanja ubila između 400 i 1.400 ljudi, a jedna od njenih najpoznatijih žrtava je njujorški gangsterski bos Duč Šulc ubijen 1935. godine.

4. Tiranicidi, Harmodije i Aristogiton

Harmodije i Aristogiton, poznati su i kao tiranoubice, bili su atinski heroji koji su pokušali da ubiju tirane Hiparha i Hipiju, sinove Pizistrata. Ovaj atentat se smatrao činom rođenja atinske demokratije.

5. Sikariji

Sikariji (latinski: Sicariii, doslovno “bodežaši”, od riječi sicae “bodeži”) su bili ekstremistička frakcija jevrejskih zilota za vreme Velikog ustanka 66-73, čija su glavna taktika bili atentati na Rimljane i njihove pristalice.

6. Crna ruka

Kada su desetorica muškaraca formirali “Crnu ruku” 1911. godine, to su uradili sa veoma jednostavnim ciljem – koristeći nasilje i terorističke aktivnosti da bi stvorili ujedinjenu Srbiju. Počelo je kada su prvo poslali ubicu da eliminiše prvo cara Franca Jozefa, zatim tadašnjeg guvernera Bosne i Hercegovine, generala Oskara Poćoreka.

Oba pokušaja su bila neuspešna, ali je broj članova organizacije porastao. Do 1914. jedan čovek je morao da ode: nadvojvoda Franc Ferdinand. Tri ubice “Crne ruke” stajali su duž trase povorke u Sarajevu, u slučaju da neko od njih ne uspe u atentatu.

Gavrilo Princip je ubio Franca Ferdinanda, dok su Trifko Grabež i Nedeljko Čabrinović nisu uspeli. Sva trojica su bila u grupi nakon što su ih regrutovali u beogradskim kafeima.

7. Društvo atentata Sarasota

Tajna organizacija koja je osnovana na Floridi. Imala je 20-22 člana i trebalo je da postane društveno-politička grupa. Ipak, oni su imali druge namere – ubijali su svoje političke protivnike.

8. Plaćenici Kalipusa od Sirakuze

Kalipus i Dion bili su Platonovi učenici, a vratili su se u Sirakuzu kao drugovi. Međutim, njegove ubice ubile su Diona i njegova straža. Nastavili su da seju strah u narednih 13 meseci.

9 . Vervolf

Na nemačkom “Vukodlak” je zajednički naziv za specijalne vojne i paravojne nacističke formacije Trećeg Rajha osnovane pred kraj Drugog svetskog rata čiji su pripadnici imali zadatak da izvode gerilske operacije na područjima Nemačke pod savezničkom okupacijom.

10. Višakanja

Mlade i lepe devojke koje su koristili kao ubice, često protiv moćnih neprijatelja, u doba drevne Indije.

(Avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track