(VIDEO) ONA JE STRAH I TREPET GIGANATA: Zbog ove Dankinje Epl mora da plati 13 milijardi evra
Foto: Reuters, AP

Magret Vestager

(VIDEO) ONA JE STRAH I TREPET GIGANATA: Zbog ove Dankinje Epl mora da plati 13 milijardi evra

Planeta -

"Države članice ne mogu dati poreske olakšice izabranim firmama. To je nezakonito po pravilima EU o državnim beneficijama", jednostavno je objasnila Margret Vestager, komesar Evropske komisije za konkurenciju pošto je objavila da američki kompjuterski gigant "Epl" mora da na ime neplaćenih poreza uplati 13 milijardi evra u budžet Irske.

Vestagerova vodi ofanzivu Evropske komisije na multinacionalne kompanije koje na razne načine pokušavaju da izbegnu plaćanje poreza u državama članicama EU, a pod istragom su giganti kao što su "Gugl", "Starbaks", "Amazon", "Gasprom", i sada "Epl", koji je obezbedio sebi aranžman da plaća porez po stopi od samo 1 odsto.

Za Vestagerovu nema povlašćenih.

Ova danska političarka proletos je napunila 48 godina, a politikom se bavi od punoletstva. Kao 20-godišnjakinja vinula se u vrh Socijalno-liberalne stranke, koju je i vodila od 2007. do 2014, kada je prihvatila mesto komesarke za tržišnu konkurenciju u Briselu.

U rodnoj Danskoj je popularna (na Tviteru je prati 160.000 ljudi) mada se 2011. borila za podizanje starosne granice za penziju sa 60 na 65 godina. Ubrzo j ušla u vladu kao ministarka za ekonomiju i unutršnje poslove i postala je inspiracija za lik Birgite Niborg, fiktivne danske premijerke u poznatoj seriji "Borgen", što je priznao i sam scenarist serije Adam Price, navodi BBC. I dok se Niborgova suočila s raspadom braka zbog stresa u visokoj politici, Vestagerova čuva porodicu - nije ih uzdrmala ni selidba u Brisel.

Lik Birgite Niborg nastao je po uzoru na VEstagerovu (Foto: Printscreen YouTube)
Lik Birgite Niborg nastao je po uzoru na VEstagerovu (Foto: Printscreen YouTube)

Čim je postala komesarka EU, pokazala je da se neće pomaći sa čvrstih, konzervativnijih stavova kada je u pitanju ekonomija, tržišna konkurencija ili socijalna pomoć. Ona ne cilja velike kompanije zato što su megauspešne, nego zato što pokušavaju da izigraju jasna pravila igre koja je EU postavila za svoje jedinstveno tržište.

U istoj nedelji počela je istragu protiv "Gugla"i "Gasproma" (Foto: AP)
U istoj nedelji počela je istragu protiv "Gugla"i "Gasproma" (Foto: AP)

Tako je samo prošle godine u istoj nedelji pokrenula istragu protiv američkog tehnološkog giganta "Gugla" i ruskog energetskog džina "Gasproma. Da od svojih principa ne odstupa najbolje pokazuje to što je pokrenula istragu protiv "Fijata", "Amazona" i "Mekdonaldsa", koji su uživali nezakonite poreske povlastice u Luksemburgu kada je na čelu te države bio čovek koji joj je danas šef - Žan-Klod Junker.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track