SPEKTAKULARNE PRIPREME: Kina je zbog Obame i Putina u ovaj grad uložila milijarde dolara
Foto: AP

Stižu svetski lideri

SPEKTAKULARNE PRIPREME: Kina je zbog Obame i Putina u ovaj grad uložila milijarde dolara

Planeta -

Svetski lideri sastaće se ove nedelje na Samitu G20, a ovogodišnji domaćin je Kina.

Samit će se održati u kineskom gradu Hangdžouu, a za ovu priliku uložene su milijarde dolara. Izgrađeni su novi putevi, zasađeno je na hiljade novih stabala, preuređene su fabrike, a čak su izgrađeni i novi kompleksi modernih stambenih zgrada kako bi gosti Samita otišli sa najboljim utiscima.

S druge strane obale, u luksuznoj turističkoj oblasti nalaze se i hoteli u kojima će boraviti gosti, a pored se nalaze luksuzni saloni "aston martina" i "ferarija", kao i brojni restorani internacionalne kuhinje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ogroman baner crvene boje poziva građane da uzmu stvar u svoje ruke i “reše se problematičnih muva, bubašvaba, komaraca i glodara” pre nego što svečana ceremonija Samita počne.

Takođe, fabrikama u krugu od 150 kilometara od Hangdžoua zabranjen je rad do završetka Samita, kako bi se smanjila zagađenost. Radnicima je ponuđen dvonedeljni plaćeni odmor u turističkim destinacijama Kine, kako bi se ujedno smanjila i gužva u ovom gradu od šest miliona stanovnika.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najsrećniji zbog ove megatransformacije svakako su stanovnici obližnjeg naselja Mantušan, u kojem žive meštani sa prilično skromnim primanjima. Međutim, zahvaljujući Samitu, njihov život se prethodnih meseci pretvorio u bajku: radnici su iskopali nove kanalizacione sisteme, asfaltirali puteve, i izgradili nove zgrade u kojima će živeti stanovnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track