MERKELOVA NAGAZILA ZVANIČNIKE: Odbijene azilante što pre vratiti odakle su došli!
Foto: Reuters

Zaokret u politici

MERKELOVA NAGAZILA ZVANIČNIKE: Odbijene azilante što pre vratiti odakle su došli!

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel traži da zvaničnici te zemlje ubrzaju proces deportacije stranih državljana kojima je odbijen zahtev za azil, što je odgovor na sve veće strahove javnosti zbog plime migranata u Nemačkoj, izjavili su u četrtak neimenovani nemački poslanici.

Merkelova je, obraćajući se konzervativnim poslanicima u parlamentu, poručila da je "najvažnija stvar narednih meseci repatrijacija", navode poslanici.

Brojni strani državljani borave u Nemačkoj iako su im odbijeni zahtevi za azil, rekla je kancelarka poslanicima svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU), navodi Rojters.

To je značajna promena fokusa politike Merkelove, koja se ranije pridržavala parole "Možemo mi to" i čvrsto odbijala zahteve da se uvedu ograničenja za broj izbeglica u Nemačkoj, zaključuje britanska agencija i podseća da se kancelarka suočila sa brojnim kritikama javnosti,ali i članova CDU, zato što je prošle godine dozvolila da oko milion migranata i izbeglica uđu u zemlju.

Merkelova se u sredu saglasila sa italijanskim premijerom Mateom Rencijama da pojačaju napore kako bi migrante koji nemaju prava na azil u Evropi poslali nazad u zemlje iz kojih potiču.

"Svi mi u Evropi moramo raditi na repatrijaciji onih koji nemaju prava da ostanu... Nezamislivo je da sve možemo da primimo", rekao je juče Renci posle sastanka sa Merkelovom u italijanskom gradu Maranelu.

U istom tonu, Merkel je rekla da ne mogu svi migranti da ostanu u Evropi.

"I Italija ima isti problem, dakle imamo zajedničku agendu. Oni koji nemaju pravo da ostanu moraju da budu vraćeni u zemlje iz kojih potiču", istakla je nemačka kancelarka. Ona je ukazala na sporazum koji su EU i Turska potpisali u martu, s ciljem da se zaustavi priliv migranata u Evropu, kao na primer kako saradnja može da pomogne da se zaustavi ilegalna migracija. Dodala je da bi trebalo upotrebiti ekonomske podsticaje kako bi oni koji planiraju da emigriraju ostali u svojim zemljama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track