AUSTRALIJA UVODI NOVČANICU ZA SLEPE: I to zahvaljujući ovom dečku!
Foto: Youtube/Printscreen

Sjajna novina

AUSTRALIJA UVODI NOVČANICU ZA SLEPE: I to zahvaljujući ovom dečku!

Planeta -

Australija će uvesti posebnu verziju novčanice od pet dolara koja će po prvi put da uključi taktilni (opipljivi) element čija je namena pomaganje slepim i slabovidim kod razlikovanja novca.

Iako je dizajn novčanice kada je prvi put predstavljen kritikovan i upoređen s 'bljuvotinom', ovaj potez će ipak dosta značiti za više od 357.000 Australijanaca.

Priča oko dodavanja taktilnog elementa počela je pre tri godine kada je 15-godišnjak Konor Mekleod zajedno sa svojom majkom započeo peticiju s željom da razlikovanje novčanica olakša slepim i slabovidim ljudima.

"Istina, novčanice jesu različite veličine i to pomaže, ali problemi nastaju ako osoba nema od svake novčanice po jedan primerak radi upoređivanja i organizacije", napisala je Mekleodova majka Ali Lankaster.

"Mog sina je sramota da traži pomoć i ne želi da ga njegov invaliditet definiše", kazala je.

Nakon što je više od 57.000 ljudi potpisalo peticiju Australijska centralna banka je u februaru 2015. godine obećala da će sledeća generacija australijskog novca uključivati taktilne elemente koje su Mekleod i njegova majka tražili.

"Ja sam smo običan klinac, ne vidim se kao aktivista", rekao je Mekleod.

"Ipak, ako uočim nešto što mi se ne čini u redu, volim da zasučem rukave i napravim nešto po tom pitanju umesto da se samo žalim", dodao je.Što se tiče drugih država, nemaju svi adekvatan način za diferencijaciju novčanica. U SAD i Kanadi novčanice svih vrednosti iste su veličine i dok Kanada ima taktilne elemente za njihovo razlikovanje, SAD tek treba takve elemente da ubaci u dizajn svojih novčanica.

Evro, hongkonški dolar, japanski jen i švajcarski franak predvode u dizajnu svojih novčanica i uključuju razne elemente kojima se novčanice mogu razlikovati.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track