IRSKA BRANI EPL: Podnose žalbu na odluku EU
Foto: Beta Ap

Neočekivano

IRSKA BRANI EPL: Podnose žalbu na odluku EU

Planeta -

Irska koaliciona vlada je odlučila danas da podnese žalbu protiv naloga Evropske komisije izdatog proizvođaču ajfona, Eplu, da plati više milijardi dolara retroaktivnog poreza, pošto su i nezavisni članovi kabineta premijera Ende Kenija podržali takav stav Dablina, izjavio je vladin portparol.

"Predlog će se naći u parlamentu u sredu radi odobrenja te odluke", rekao je portparol irske vlade, a prenosi agencija Rojters.

Antikorupcijsko regulatorno telo EU naložilo je pre dva dana Eplu, posle dvogodišnje poreske istrage, da Irskoj plati 13 milijardi evra zaostalog poreza, pošto je utvrđeno da je posebna šema za preusmeravanje profita preko Irske predstavljala nezakonitu državnu pomoć.

Razlog sprovođenja istrage Evropske komisije protiv Epla bio je neobičan sporazum koji je kompanija postigla sa irskim poreskim vlastima o plaćanju poreza po izvanredno niskoj stopi od 0,005 odsto u 2014. godini.

Tim Kuk, izvršni direktor kompanije Epl, ocenio je odluku Evropske unije kao "totalnu političku glupost", koja je delimično motivisana predrasudama protiv SAD.

On je u intervjuu listu "Ajriš Independent" rekao da će se zajedno sa Irskom boriti protiv odluke koja, po njegovom mišljenju, "nema osnova ni u zakonu ni u činjenicama".

Evropska komisija je juče odbacila kritike Epla da rešenje Brisela predstavlja političku odluku, ukazaviš da je taj iznos izračunat na osnovu činjenica i podataka samog Epla.

Komesarka EU za konkurenciju Margret Vestager je na konferenciji za štampu u Briselu, na pitanje da li prihvata te tvrdnje Epla, odgovorila: "Ne prihvatam. To je bila odluka utemeljena na činjenicama o tom slučaju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track