STRAH MEĐU BOŠNJACIMA U KOPENHAGENU Evo ko je bio Meša Hodžić, ubijeni napadač na danske policajce!
Foto: Printscreen Tweet

OD POLICIJE SE TRAŽI JAČA KONTROLA U kOPENHAGEBU

STRAH MEĐU BOŠNJACIMA U KOPENHAGENU Evo ko je bio Meša Hodžić, ubijeni napadač na danske policajce!

Planeta -

Meša Hodžić (25), poreklom iz BiH, preminuo je juče od posledica ranjavanja u Kopenhagenu. On je prekjuče ranio dvojicu policajca i jednog civila tokom okršaja sa snagama reda.

Lokalni mediji preneli su da je Hodžić, državljanin Danske, i da je došao u ovu zemlju iz BiH kada je imao četiri godine.

Oružani obračun s policijom dogodio se u okrugu Kristijanija, tokom racije čija su meta bili dileri droge. Stanovnici ovog dela grada uklonili su improvizovanu pijacu na kojoj se godinama otvoreno prodavao hašiš. Kristijanija jedna vrsta samoproglašenog autonomnog geta u Kopenhagenu koja dugi niz godina funkcioniše kao glavna baza prodaje droga u glavnom gradu Danske, zbog čega policija ima poseban fokus na ovo područje, takozvani pusherstreet.

Uloga Hodžića u konkretnom slučaju bila je da sakupi novac od prodaje droge s brojnih prodajnih štandova koji se nalaze u Kristijaniji. Osim toga, policija tvrdi da je Hodžić kod sebe imao 48,8 kilograma marihuane i ostalih vrsta opojnih droga. Uhapšen je i Hodžićev rođak, pretpostavlja se da je njegov brat, takođe zbog prodaje droge i nalazi se u pritvoru.

Ono što se zna o Hodžiću jeste da je za svog kratkog života bio duboku upleten u kriminalne radnje, piše Avaz. Hodžić je optuživan i za fizički napad nožem, a najmanje dve godine bio je član bandi koje se bave prodajem droge u Kristijaniji, i kao kurir i kao prodavac droge. Istraga danske policije pokazala je da je Hodžić bio priključen islamističkoj organizaciji "Millatu Ibrahim" i da je učestvovao u jednom od propagandnih videosnimaka ove organizacije.

Danska policija tvrdi da Hodžićeve simpatije prema islamizmu ne igraju nikakvu ulogu u konkretnom slučaju dodaje. Ono što zabrinjava bošnjačku zajednicu u glavnom gradu Danske jeste da je Hodžićev slučaj prouzrokovao velike rasprave u danskoj javnosti. Sada političari traže još strožiji pristup policije u odnosu na prodaju droge koja je već izmakla kontroli.

Međutim, iako je Hodžić bio kriminalac i narkoman, ISIS je, očekivano, preuzeo odgovornost za napad. Prema tvrdnji novinske agencije Islamske države Amak, Hodžić je pripadnik ove džihadističke organizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track