(VIDEO) VRHOVNOG KOMANDANTA ID U IRAKU OBUČAVALI AMERIKANCI: Sada nude 3 miliona dolara da ga uhvate
Foto: Printscreen Youtube

Preletač

(VIDEO) VRHOVNOG KOMANDANTA ID U IRAKU OBUČAVALI AMERIKANCI: Sada nude 3 miliona dolara da ga uhvate

Planeta -

Bivši pukovnik specijalaca Tadžikistana Gulmurod Kalimov, inače obučavan u kampovima SAD, imenovan je za novog vrhovnog komandanta ID na ratištu u Iraku.

"Postoji informacija da je u Islamskoj državi Khalimov imenovan za novog glavnog vojnog komandanta, nakon ubistva prethodnog lidera Abu Omara al-Šišanija", objavila je Al Sumaria pozivajući se na izvor u iračkoj provinciji Niniva. Kalimov je prebegao u Islamsku državu ove godine, a sada SAD nude do 3 miliona dolara za bilo kakvu informaciju o njemu.

"Fond Američkog Stejt departmenta programa za pravdu nudi nagradu u iznosu do 3 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do lokacije, hapšenja, i/ili osude Gulmuroda Kalimova, ključnog lidera terorističke grupe ID", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu američkog ministarstva.

Pre nego što je otišao u ID, Kalimov je obučavan za specijalne operacije (OMON) bio je pukovnik, komandant policije i vojni snajperista.

Od 2003. do 2014. godine, Kalimov je učestvovao u 5 trening kurseva protiv terorizma, programa američkog Stejt departmenta za diplomatsku bezbednosti. Deo treninga je sproveden od strane privatne vojne firme ranije poznate kao "Blackwater".

"Vašington posmatra Kalimova kao posebnu opasnost zbog njegove obuke za borbu protiv terorizma, koji je uključivao odgovor u kriznim situacijama, sa pregovore oko taoca i taktičko rukovođenje", izjavio je neimenovani službenik Stejt Departmenta.

(Southfront.org)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track