ORBAN I KAČINJSKI POKREĆU KONTRAREVOLUCIJU U EU: Traže izmenu svih osnovnih ugovora članica
Foto: Ap 2016

Kolebanje

ORBAN I KAČINJSKI POKREĆU KONTRAREVOLUCIJU U EU: Traže izmenu svih osnovnih ugovora članica

Planeta -

Poljska premijerka Beata Šidlo i šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski potvrdili su danas da će Poljska tražiti već na neformalnom samitu EU 16. septembra u Bratislavi da se razgovara o izmenama osnovnih sporazuma EU.

To su u utorak na Ekonomskom forumu u Krinjici kao dizanje kontrarevolucije najavili mađarski premijer Viktor Orban i lider vladajuće poljske konzervativne stranke Jaroslav Kačinjski.

"Ako želimo da spasimo EU moramo da sprovedemo reforme. Da budemo odvažni i da se ne plašimo. Poljska će podneti takav predlog reformi. Želimo da nacionalni parlamenti imaju jaču poziciju, da Evropska komisija prestane da vodi politiku. Treba razmotriti funkcionisanje institucija. Razvoj Evrope želimo da oslonimo na projekte koji nas spajaju a ne dele. Ne plašimo se da kažemo da treba uzeti u obzir da su nužne promene osnovnih ugovora", kazala je danas premijerka Šidlo u intervjuu poljskoj agenciji PAP.

Iako slovački premijer Robert Fico, kao domaćin samita, od početka govori da debatom treba tek da započne proces promena u EU i da u Bratislavi tek treba da se napravi dijagnoza zdravlja EU, poljska premijerka začudila se danas što stižu uznemirujući signali da u Bratislavi neće biti nikakvih odluka.

"To što će biti prijatno, što ćemo napraviti porodični selfi neće rešiti probleme EU. Kazaću (predsedniku Evropskog saveta) Donaldu Tusku da ako on hoće da pravi samit u Bratislavi samo zbog porodične fotografije to nikuda ne vodi. Poslednji izbori u Nemačkoj pokazuju jačanje antievropskih tendencija. Ako Tusk želi da preuzme odgovornost za raspad EU naravno da može sve da se završi lepim fotografijama sa skupa", kazala je Beata Šidlo.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski kazao je danas poljskoj privatnoj televiziji TVN24 da kontrarevolucija u EU koju žele protiv evropskih elita, kako su kazali na forumu u Krinjici Kačinjski i Orban znači izmene Lisabosnkog sporazuma ako bude potrebno.

"U Bregzitu vidim ogromnu šansu, mogućnost kulturne kontrarevolucije. Moramo da kažemo: nacionalne i verske vrednosti su važne, treba ih negovati i braniti, treba to zapisati u evropske dokumente", kazao je Orban.Kačinjski je u toj debati Bregzit označio za plod krize evropskog identiteta za koji je kriva Nemačka i njena kancelarka Angela Merkel i pozvao Mađarsku da dignu kontrarevoluciju i promene Evropu ne čekajući kada će se pokrenuti moćni.

"Želimo da iskoristimo debatu nakon Bregzita da promenimo EU. To nije samo stvar Britanije, to je problem i pitanje teške krivice. Nećemo oklevati ako bude potrebno da se menjaju evropski ugovori. Danas možda još mogu da se sprovedu promene bez izmena Lisabonskog sporazuma", kazao je Vaščikovski.

Poljska i Mađarska, bez obzira što je Beata Šidlo izjavila agenciji PAP da u Višegradskoj grupi tu vlada sloga, nema za izmene ugovora podršku Češke i Slovačke, što je danas priznao i ministar Vaščikovski.

"Te razlike su ipak tehničke. Reč je o tome da li da se reforme sprovedu preko izmena osnovnih evropskih ugovora ili bez njih", rekao je Vaščikovski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track