PORTPAROL BELE KUĆE OTKRIO TAJNU ČUVANU 15 GODINA: Evo šta je  Buš tačno rekao posle 11. septembra!
Foto: Printscreen Nezavisne.com

Jedva čekao da se osveti

PORTPAROL BELE KUĆE OTKRIO TAJNU ČUVANU 15 GODINA: Evo šta je Buš tačno rekao posle 11. septembra!

Planeta -

VAŠINGTON - Beleške bivšeg portparola Bele kuće Arija Flejšera pisane su u momentu kada se saznalo za terorističke napade 11. septembra 2001. godine, odlučio je da objavi povodom 15-godišnjice od tog događaja.

Šest stranica pisanih rukom, odražavaju šok, bol i odlučnost koja je zavladala u američkom predsednickom avionu. Ovo je jedini originalni transkript onoga šta su tadašnji predsjednik SAD Džordz Buš i njegovi saradnici govorili u avionu.

"U ratu smo. Kada otkrijemo ko je ovo uradio, neću im se dopasti kao predsednik. Neko će da plati", rekao je Buš u telefonskom razgovoru tadašnjem potpredsedniku Diku Čejniju. Buš je bio u poseti Floridi u trenutku napada na Njujork i Vašington, a predsednički avion se vinuo u vazduh čim se saznalo za udare.

"Uvek vodim beleške. Tako radim svoj posao", rekao je Ari Flejšer agenciji Rojters. "Ali 11. septembra to je bilo posebno važno jer sam morao da zapišem šta je predsednik rekao i radio. Zalepio sam se za stolicu čitav dan, slušao i zapisivao", dodao je on. Iako su neki delovi poznati javnosti, Flejšer beleške dosad nije objavio u celini. Iz njih se vidi da su Buša preplavile sirove emocije i da je bio nestrpljiv da se osveti.

"Ne mogu da dočekam da saznam ko je to uradio. A kad saznam, nećemo ga samo udariti po ruci", rekao je. Flejšer opisuje i kako je Buš pokušao da uveri tajnu službu da se što pre vrate u Vašington, ali mu to nije pošlo za rukom - predsednički avion je prvo sleteo na aerodrom u Luizijani, pa u bazu u Nebraski a u Vašington su sleteli tek uveče.

"Želim kući što pre. Ne želim da me taj neko drži izvan Vašingtona", rekao je Buš misleći na organizatora napada.

"Naši ljudi kažu da još nije sigurno", rekao je jedan od saradnika, dodavši da isto misli i Čejni.

U Flejšerovim beleškama se nalazi se i rečenica koju su u avionu čuli u komunikaciji sa zemljom: "Anđeo je idući".

Pošto je šifrovano ime za predsednički avion tog dana bio "anđeo" u avionu su pomislili da su iduća meta napada. Zato su pripadnici tajne službe stali pred vrata kokpita za slučaj da se napadač nalazi u avionu. Kasnije se ispostavilo da se radilo o grešci u komunikaciji.

Predsjednik Buš, tada je na dužnosti bio samo osam meseci, imao je još jedan prioritet u mislima: bezbednost svoje porodice. Supruga Laura i dve ćerke odvedene su na sigurne lokacije.

"A Barni?", rekao je Buš, raspitujući se za svog škotskog terijera.

"Već je za petama Osami bin Ladenu", odgovorio mu je šef osoblja Andrju Kard.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track