AMERIČKI RATNI AVIONI IZNAD JUŽNE KOREJE: Vašington demonstrira silu, na meti je Kim Džong-un!
Foto: U.S. Air Force

Pokazivanje mišića

AMERIČKI RATNI AVIONI IZNAD JUŽNE KOREJE: Vašington demonstrira silu, na meti je Kim Džong-un!

Planeta -

Američki bombarderi preleteće u utorak iznad Južne Koreje, najavio je zvaničnik američkih snaga u Južnoj Koreji, javlja Rojters. Kako navode, reč je o demonstraciji moći protiv Severne Koreje nakon što je Pjongjang u petak izveo svoju petu nuklearnu probu.

Neimenovani američki zvaničnik nije precizirao kog tipa će biti avioni niti koje veličine će biti flota.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap izvestila je da je zbog loših vremenskih uslova odložen let američkih vojnih bombardera B-1B do Korejskog poluostrva, koji je prvobitno bio planiran za danas.

I AP danas javlja da je usled loših meteoroloških prilika za najmanje 24 sata odložen plan SAD da pošalju vojne avione iz Guama do Južne Koreje kako bi demonstrirale snagu, kao što su to i ranije činile nakon većih provokacije Severne Koreje.

Istovremeno, japanska novinska agencija Kjodo prenosi danas da je severnokorejski ministar spoljnih poslova Ri Jong Ho doputovao u Peking.

Do posete šefa severnokorejske diplomatije Kini dolazi usred poziva Sjedinjenih Američkih Država na nove sankcije protiv Pjongjanga, primećuje britanska agencija, podsećajući da je Kina glavni diplomatski saveznik Severne Koreje.

Američki ministar odbrane Eš Karter osudio je u petak petu i najveću nuklearnu probu Severne Koreje i pozvao Kinu da izvrši pritisak na Pjongjang da ukloni nuklearno naoružanje.

On smatra da Kina, jedini diplomatski saveznik Severne Koreje, ima i deli veliku odgovornost za ovakav razvoj događaja, te ima odgovornost i da to preokrene.

Karter je, takođe, potvrdio "nepokolebljivu obavezu" SAD u odbrani Južne Koreje i ocenio da je nuklearna proba, koju je izveo Pjongjang, "direktan izazov celokupnoj međunarodnoj zajednici".

Severna Koreja je 9. septembra izvela svoje najsnažnije testiranje nuklearnog oružja, koje je izazvalo eksploziju snažniju od one bombe bačene na Hirošimu, a mogućnost te bojeve glave je i da se montira na balističke rakete. Kina je tada saopštila da se odlučno protivi ovom testiranju i pozvala Pjongjang da zaustavi preduzimanje bilo kakvih daljih akcija kako ne bi dodatno pogoršali situaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track