MOSKVA NE RAZMATRA BILO KOGA UMESTO PUTINA: Peskov odbacio tajkunski projekat
Foto: AP 12 2 2015

Odlučna reakcija

MOSKVA NE RAZMATRA BILO KOGA UMESTO PUTINA: Peskov odbacio tajkunski projekat

Planeta -

Bivši ruski naftni tajkun Mihail Hodorkovski lansirao je projekat čiji je cilj predložiti zamenu za ruskog predsednika Vladimira Putina na predsedničkim izborima 2018, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su autori tih projekata bespovratno otcepljeni od Rusije i od deššavanja u zemlji i da se taj projekat u Moskvi ne razmatra.

Hodorskovski je rekao danas moskovskim novinarima u Londonu da se projekat zove "Umesto Putina" i da je lansiran online na web sajtu vmestoputina.ru, navodi Slobodna Evropa.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Moskva ne uzima u obzir niššta što je u vezi sa tim projektom.

"Videli smo u medijima navode o tom projektu. Mogu reći samo jedno - ti projekti se pripremaju od strane ljudi koji su bespovratno otcepljeni od Rusije i nemaju jasnu sliku ššta se dešava u njoj"“, rekao je Peskov, prenosi Sputnjik.

Prema navodima medija, projekat Hodorkovskog podrazumeva elektronsko glasanje putem kojeg bi građani Rusije mogli da izaberu jednog od 14 alternativnih kandidata za predsedničke izbore koji će biti održžani 2018. godine.

Na spisku su se, izmedu ostalih, naššli osnivač partije „Jabloko“ Grigorij Javlinski, ćerka bivšeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina Tatjana Jumaševa i bivšši ministar finansija Aleksej Kudrin.

Predložžen je bio i opozicionar Aleksej Navaljni, međutim on je uklonjen sa spiska jer u ruskom zakonodavstvu stoji da kandidat ne sme da bude osuđivan.

Hodorkovski je odbacio mogućnost da i on bude jedan od kandidata.

Nekad najbogatiji čovek Rusije, na čelu najvažžnije naftne kompanije u zemlji, Jukosa, Hodorkovski je proveo u zatvoru u Sibiru 10 godina zbog optužžbi za izbegavanje plaćanja poreza i prevare. On je tvrdio da su optužžbe politički motivisane.

Napustio je Rusiju i preselio se u Evropu nakon ššto mu je Putin odobrio pomilovanje u decembru 2013. godine, a sada žživi na relaciji ŠŠvajcarska -Britanija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja