Ispovest zarobljenog američkog marinca: Kažnjen sam jer sam sprečio rat sa Iranom
Foto: AP

Odluka života

Ispovest zarobljenog američkog marinca: Kažnjen sam jer sam sprečio rat sa Iranom

Planeta -

Oficir koji je upravljao čamcem koji je zarobila iranska obalska straža ove godine, kaže da bi trebalo da bude nagrađen, a ne kažnjen što je sprečio potencijalni rat u Persijskom zalivu

Iako je dobio otkaz u američkoj mornarici, koja mu je prekinula veoma perspektivnu karijeru, pukovnik Dejvid Nartker nije se izvinjavao nikome zbog toga što su dva američka čamca pod njegovom komandom zalutala u iranske vode gde ih je zarobila iranska Revolucionarna garda, piše Newsweek.rs (http://www.newsweek.rs/).U Intervjuu za američki časopis Forin Polisi, Nartker je branio odluke koje je doneo 12. januara u Persijskom zalivu, tvrdeći ne samo da je sačuvao živote svoje posade, već i da je sprečio potencijalni oružani konflikt sa Iranom koji je mogao da nastane zbog obične navigacione greške.U prvom pojavljivanju pred medijima, Nartker je ponudio alternativnu verzuju događaja, od one koju je predstavila američka mornarica.

Zarobljeni američki patrolni čamci u Iranu, Foto: AP
Zarobljeni američki patrolni čamci u Iranu, Foto: AP

Kada su iranski brodovi naoružani mitraljezima opkolili američke čamce, Nartker kaže da je imao sekundu vremena da odluči da li da otvori vatru ili da uspori čamce i izbegne obračun. Videvši da ne može da eskivira brodove, pomislio je da iz puške ubije iranskog vojnika koji je stajao pored mitraljeza."Znam da sam mogao da ga pogodim i ubijem. Ostvarili smo kontakt očima", priča Nartker i dodaje: "Pomislio sam: 'Ne želim da ubijem ovog momka zbog usr**e navigacione greške. Imali bi mrtvog Iranca u iranskim vodama, i ne bi nikako mogli da kažemo da se to dogodilo u međunarodnim vodama. Nisam želeo ni da izazovem konflikt zbog toga. Nisam imao ovlašćenja da pokrenem rat", objašnjava Nartker.Nartker je jedan od šestorice koji su kažnjeni zbog incidenta.Iako su marinci pušteni posle samo 16 sati u zatočeništvu, zvanični teheran je objavio propagandni video na kojem se vidi kako se američki vojnici kroz suze izvinjavaju Irancima što su ušli u njihove vode.

Zarobljavanje američkih marinaca koji su zaluzali u iranske teritorijalne vode, Foto: AP
Zarobljavanje američkih marinaca koji su zaluzali u iranske teritorijalne vode, Foto: AP

Nartker veruje da je upravo zbog tog videa postao žrtveno jagnje."Posramio sam mornaricu i zbog toga me sada kažnjavaju", priča Nartker.Petomesečna istraga sprovedena od strane američke mornarice pokazala je da je postojao čitav niz grešaka u komandu i planiranju misije, koji su doveli do incidentaNartker kaže da se jedino kaje što se nije energičnije zalagao protiv te misije od samog starta, jer je znao da je nemoguće ploviti raspoloživim čamcima tako daleko bez podrške i neophodnih resursa. Bivšem pukovniku nije žao što je odabrao dijalog umesto vatre, i smatra da bi, da je tada zapucao, danas bio na vojnom sudu.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Prvi diplomata u istoriji: Britanski ambasador u Saudijskoj Arabiji prešao u islam (FOTO)Novi Hladni rat: Evo zašto se širom sveta održavaju sve masovnije vojne vežbeZna se gde je "dolče vita": Ovo je mapa stope samoubistava u Evropi (FOTO, MAPA)Čeličenje najmlađih: Od svih surovih običaja drevne Sparte, ovaj je bio najbrutalnijiGrubo kršenje ljudskih prava: Ova zemlja prisilno iseljava 300.000 izbeglica (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track