(VIDEO) OVO SU NAJDUŽI RATOVI U ISTORIJI: Neki su trajali preko 700, a najkraći čak 290 godina
Foto: Profimedia

Do iznemoglosti

(VIDEO) OVO SU NAJDUŽI RATOVI U ISTORIJI: Neki su trajali preko 700, a najkraći čak 290 godina

Planeta -

Na pitanje koji je najduži rat u ljudskoj istoriji dobićete više odgovora jer se ‘izvori’ neće uvek slagati oko kriterijuma koji određuju dužinu ratova, odnosno međudržavnih sukoba.

Ipak, sledeći ratovi svojom dužinom trajanja bitno odskaču od ostalih i poznati termin “stogodišnji rat” čine poprilično smešnim.

Rimljani i Persijanci (720 godina)

Sukob dva velika carstva, Rimskog i Persijskog, trajao je čak 720 godina. Naime, suprotno uobičajnom verovanju, stari Rim nije bio jedina i neosporna super-sila svog vremena. Ozbiljno su mu konkurisali drugo i treće Persijsko carstvo, kao i kineska dinastija Han.

Što se tiče sukoba Rimljana i Persijanaca, treba reći da su tokom spomenutog razdoblja Persijanci zaustavljali širenje Rima prema istoku, a Rimljani širenje Persije prema zapadu. I tako više od sedam vekova!

Holandija protiv ostrva Skili (335 godina)

Ovo je sigurno najsporniji ratni ‘sukob’ u istoriji. Naime, iako se službeno navodi da je taj rat počeo 1651. a završio 1986. godine, treba reći da za čitavo to vreme nije ispaljen ni jedan jedini metak i da je to verovatno jedini rat u istoriji u kojem nije prolivena ni kap krvi. Trajao je više od tri veka samo zbog izostanka volje da obe strane potpišu mirovni sporazum.

Rat Arauko, Španija protiv plemena Mapuče (290 godina)

Rat Arauko je dugogodišnji sukob između španskih doseljenika i domorodačkog plemena Mapuče u Čileu i Argentini. Trajao je od 1536. do 1825. i u njemu nije bilo pobednika. Rat je okončan kada su se Čileanci izborili za nezavisnost od Španije.Spomenuće neko i to da su sukobi Bretonaca i Franaka trajali od 486. do 1488., dakle pune 1002. godine (?!?), ali prema tim kriterijumima čitava istorija sveta i nije ništa drugo nego jedan veliki rat. Što je vrlo blizu istini…

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track