NAJTUŽNIJA SLIKA VENECUELE: Zemlja je toliko siromašna da bebe drže u kutijama umesto inkubatorima
Foto: Printscreen YT

Da te srce zaboli

NAJTUŽNIJA SLIKA VENECUELE: Zemlja je toliko siromašna da bebe drže u kutijama umesto inkubatorima

Planeta -

Ekonomska kriza u Venecueli je otišla toliko daleko da su čak i najmlaši ugroženi, a slika kartonskih kutija umesto inkubatora kako bi se smestila novorođenčad je najbolji pokazatelj toga

Slike ovih beba koje su nastale u bolnici "Dr. Domingo Gutzman Lander del edo" su nakon objavljivanja izazvale bes javnosti i ponovo stavile u centar pažnje situaciju u kojoj se ova zemlja nalazi. Jošt tužnije što ovo nije samo izolovan slučaj, a ovakve slike se sve češće sreću u bolnicama širom zemlje.

Fotografiju su objavili aktivisti opozicionih partija, nakon čega su usledile salve besa na društvenim mrežama. Slike su uslikali članovi osoblja bolnice koji su želeli da ostanu anonimni.

Eksperti kažu da u zemlji gde vlada ekonomska kriza, gde nema dovoljno hrane i goriva, nedostaju i druga značajna sredstva.

Daglas Leon, predsednik Zdravstvene Federacije Venecuele, izjavio je da neke bolnice rade sa samo 5 odsto opreme koja im je potrebna. Farmaceutska Federacija kaže da je nestašica lekova preko 80 odsto i da je oko 13 000 lekara, kao i 20 odsto medicinskog osoblja otišlo iz zemje u poslednje 4 godine, zbog krize u sektoru ali i niskih plata.

"Naše bolnice imaju na stotine pacijenata, a mediji stalno izokreću stvari. Za razliku od mnogih mi priznajemo naše greške i nastavljamo da se borimo", objavio je na Tviteru Karlos Rotondaro, direktor sektora za socijalnu zaštitu.

Grupa medicinskih radnika se junu zadesila u parlamentu, gde su sa političarima razgovarali o nedostatku lekova u zemlji.

U međuvremenu, stigao je i odgovor sa druge strane.

Na društvenim mrežama objavljen je i snimak pravog stanja, kako tvrde iz Instituta za socijalnu sigurnost. Na njemu sasvim drugačija slika - bebe smeštene u krevetiće, ušuškane i namirene kao svuda u svetu.

Ipak, korisnici društvenih mreža tvrde da to nije tačno, pa čak i da je fotografija lažna.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track