MUGABE PRETI: Ako ne bude reforme, Afrika, Rusija i Kina stvaraju nove UN!
Foto: Reuters, 10. Feb 2016

Nezadovoljni Savetom bezbednosti

MUGABE PRETI: Ako ne bude reforme, Afrika, Rusija i Kina stvaraju nove UN!

Planeta -

HARARE - Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe izjavio je da bi afričke zemlje mogle da izađu iz UN ukoliko Savet bezbednosti hitno ne bude reformisan.

Mugabe očekuje prošširenje Saveta bezbednosti prijemom predstavnika držžava afričkog kontinenta, upozorivši da će u protivnom biti stvorena jošš jedna organizacija kao protivtežža postojećoj.

Mugabe je nabrojao zemlje koje će, prema njegovom miššljenju, ući u novu uniju zajedno sa afričkim, preneo je Sputnjik.To su, kako je naveo, Rusija, Kina i Indija, kao i druge držžave koje se ne slažžu sa politikom dominantnog Zapada u Savetu bezbednosti.„

Foto: AP
Foto: AP

- Ne zauzimaju sve stalne clanice Saveta bezbednosti čvrst stav. To rade Velika Britanija, Francuska i Amerika. Ako one budu uporne, neka se ne žžale kada stvorimo naššu sopstvenu organizaciju. Nameravamo to da učinimo sledećeg septembra, na sledećoj Generalnoj skupštini UN“, rekao je Mugabe.

On je istakao da su afrički lideri nakon Generalne skupšštine već razgovarali o mogućnosti izlaska iz UN, ako njihov zahtev ne bude realizovan.„ Rusija i Kina nas podržžavaju, a SAD se protive“, izjavio je predsednik Zimbabvea.

On smatra da zapadni lideri ne uzimaju u obzir miššljenje afričkih zemalja i zato u slučaju nesprovodenja reforme, Ujedinjene nacije rizikuju da ostanu bez čitavog niza držžava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track