Umro jedan od najtraženijih nacističkih zločinaca

Umro jedan od najtraženijih nacističkih zločinaca

Planeta -
Za umešanost u 22 ubistva i pomaganje nacističkim okupatorima Holandije osuđen je na smrtnu kaznu, ali je presuda kasnije preinačena u doživotnu zatvorsku kaznu

BERLIN - Holanđanin Klas Karel Faber, treći najtraženiji nacistički zločinac, umro je u 91. godini, saopštila je njegova supruga Jakoba.

Faber je u Holandiji 1947. godine osuđen za zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata, ali je 1952. pobegao u Nemačku, gde je bio na slobodi iako je bilo nekoliko pokušaja da bude izručen.

Za umešanost u 22 ubistva i pomaganje nacističkim okupatorima Holandije osuđen je na smrtnu kaznu, ali je presuda kasnije preinačena u doživotnu zatvorsku kaznu. Njegova supruga je izjavila holandskom informativnom vebsajtu de Nieuwe Pers da je umro u četvrtak u bolnici u Ingolštatu, gde je i živeo.

Zvaničnik bolnice, koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je danas njegovu smrt. Na listi najtraženijih nacističkih zločinaca Centra Simon Vizental Faber je na trećem mestu.

Nemačka je prošle godine treći put odbila zahtev Holandije za izručenje Fabera, koji je imao nemačko državljanstvo, a tužilac u gradu Ingolštat Helmut Valter je u januaru predložio da Faber služi kaznu u Nemačkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track