SKUPA KANONIZACIJA: Svetac košta Katoličku crkvu i do 430.000 evra
Foto: Fonet

Papa Franja menja pravila

SKUPA KANONIZACIJA: Svetac košta Katoličku crkvu i do 430.000 evra

Planeta -

Rekorder Papa Jovan Pavle drugi je za 26 godina pontifikata kanonizovao više od 400 osoba

RIM - Papa Franja je rešio da uvede nova, oštrija pravila za proglašavanje svetaca u Katoličkoj crkvi, zabranivši novčane isplate doktorima koji su umešani u proces, a koji potvrđuju da je došlo do čudotvornog izlečenja nekog od vernika.

Prema novim pravilima, medicinski eksperti koji pomažu u dokazivanju čudotvornih izlečenja moraju donositi jednoglasne odluke i ne mogu više od tri puta učestvovati u nekom procesu kanonizacije. Tokom poslednje četiri decenije u Katoličkoj crkvi su sveci proglašavani kao na traci. Apsolutni rekorder je papa Jovan Pavle Drugi, koji je za 26 godina svog pontifikata blaženima proglasio više od 400 osoba.

Sveci... Majka Tereza i Jovan Pavle II
Sveci... Majka Tereza i Jovan Pavle II

Devet godina posle njegove smrti i on sam je proglašen blaženim, što je apsolutni rekord u brzini procesa kanonizacije.

Dokumenta u Vatikanu pokazuju da je proces proglašavanja nekog blaženim skupa rabota - košta čak i do 430.000 evra. Papa Franja je objavio da će biti zamrzuti svi računi u Vatikanskoj banci sa kojih su vršene isplate u procesima kanonizacije. Portparol Vatikana je otkrio da će poslednjoj grupi od sedam doktora biti isplaćeno 4.600 evra jer su učestvovali u jednom procesu kanonizacije.

Među nadavnim čudotvornim izlečenjima koja su odobrili medicinski eksperti u Vatikanu nalazi se i slučaj jednog Brazilca koji je tvrdio da je izlečen od oticanja mozga zahvaljujući molitvama Majci Terezi, koja je kanonizovana početkom septembra. Nakon što medicinari utvrde da je došlo do izlečenja, o slučaju se izjašnjava grupa teologa, a konačnu odluku o kanonizaciji donosi papa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja