NEMICA OTETA U SIRIJI: Uspela da pobegne sa bebom koju je rodila u zatočeništvu
Foto: Tviter/Putintin

Novinarka

NEMICA OTETA U SIRIJI: Uspela da pobegne sa bebom koju je rodila u zatočeništvu

Planeta -

Nemica koja je prošle godine oteta u Siriji i rodila u zatočeništvu, s bebom je pobegla u Tursku ove nedelje.

Radi se o novinarki Džanini Findejsen koju su navodno namamili u Siriju nudeći ekskluzivne informacije, a onda je oteli. U decembru je navodno rodila dete dok su otmičari zahtevali pet miliona evra za njeno puštanje, a ove nedelje je uspela da pobegne i pojavila se u policiji u Ankari.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo: "Nemica i njena beba rođena dok je bila zarobljeništvu, osećaju se dobro s obzirom na okolnosti. Nemačka vlada je zadovoljna raspletom situacije budući da je situacija u Siriji izuzetno teška".

Žena i dete se trenutno nalaze pod zaštitom nemačkog konzulata i federalne policije u Turskoj.

List Bild objavio je da se radi o slobodnoj novinarki koja je radila za dnevne novine Zidojče cajtung kao i za radio NDR.

Vest je naročito razveselila Reportere bez granica, a šef grupe, Kristijan Mir je rekao: "Ovaj slučaj još jednom dokazuje velike opasnosti kojima su novinati u sirijskom ratu konstantno izloženi".Dodao je da je vrlo važno da se nemački mediji suzdrže od pisanja o slučaju čime mu daju na značaju, a pogotovo od senzacionalističkih naslova.

Međutim, oni su u sredu na Tviteru objavili da nemaju veze s otmicom i da je ženu i dete iz zatvora oslobodila neimenovana ‘mala grupa’. Fokus je pisao da je Findejsen u Siriju namamila žena koju je poznavala iz Bona i koja joj je obećala ekskluzivne informacije o islamskim militantima.

Nemačka ambasada u Ankari pomaže novinarki da se pripremi na povratak i zahvaljuje turskoj vladi i drugim institucijama na pomoći.

SUMNJA SE NA GERILCE: Španska novinarka oteta u Kolumbiji

VIDEO NOVINAR TAJMSA ŠOKIRAO SVET Moj otmičar je na snimku sirijskih pobunjenika koje podržava Zapad

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) RANJEN U ALEPU: Novinara pogodio šrapnel u lice dok je izveštavao iz Sirije!

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track